Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" LGAL AXD
Συντεταγμένες: N40.51,2 E025.57.2 Υψόμετρο: 7m/23ft
Runways:

Το διεθνές αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος" βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλεως της Αλεξανδρούπολης, πρωτεύουσας του νομού Εύρου.


Το αεροδρόμιο ιδρύθηκε το 1944, ενώ το 1975 έγινε επέκταση του διαδρόμου προσγιώσεως και κατασκευάστηκαν τα κτίρια που αποτελούν την σημερινή του υποδομή.Το όνομα του αρχαίου φιλοσόφου "Δημόκριτου" που γεννήθηκε στα αρχαία Άβδηρα (90 χλμ δυτικότερα) επελέγει να δοθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το 1992 όταν η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισε και έδωσε, ως επί τω πλείστων, ονόματα αρχαίων επιφανών προσώπων στα αεροδρόμια της χώρας.  


Το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης εξυπηρετούσε από την πρώτη στιγμή τις τοπικές ανάγκες της Θράκης. Από το 1956 που ιδρύθηκε η Ολυμπιακή Αεροπορία του Ωνάση, καθώς και μετέπειτα η Ολυμπιακή Αεροπορία και Αεροπλοΐα, σαν κρατικές αεροπορικές εταιρίες, εξηπηρετούσαν ανελλιπώς την Αλεξανδρούπολη με καθημερινή τακτική αεροπορική συγκοινωνία.


Σήμερα Ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρίες συνδέουν καθημερινά την πόλη της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την γύρω περιοχή, με πληθώρα άλλων πόλεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Για το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης  ο δημοσιογράφος και συγγραφέας  Γιάννης Ξανθούλης , γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη το 1947, έγραψε ένα εξαιρετικό χρονογράφημα που θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι ταξίδεψαν με τα φτερά του Ωνάση.


Μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της ΥΠΑ για το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης καθώς και την πολύ καλά ενημερωμένη σελίδα του Διεθνούς αερολιμένα Αλεξανδρούπολης  “Δημόκριτος”.


Αν διαθέτετε κάποια επί πλέον πληροφορία, αν έχετε ένα ξεχασμένο στοιχείο, αν υπάρχει μια φωτογραφία, που να αφορούν στην ιστορία του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και που νομίζετε οτι αξίζει να τα μοιραστείτε, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με το aerodata.gr μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Timestamp: 05 May 2016 - 10:39:04