Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Παύλος Ι. Ιωαννίδης

Παύλος Ι. Ιωαννίδης

Ο Παύλος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1924 στις 22 Φεβρουαρίου, στην Γερμανία. Μεγάλωσε στην Αθήνα και κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου εκπαιδεύτηκε αεροπόρος στην Αφρική από τους Άγγλους. Μετά τον πόλεμο συνέχισε να πετά στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) μεχρί το 1947, οπότε και ξεκίνησε την καριέρα του στην πολιτική αεροπορία. Αρχικά στην ΤΑΕ και αμέσως μετά στην Ολυμπιακή του Ωνάση έως το 1974, όταν ο εθνικός αερομεταφορέας παραχωρήθηκε στο κράτος.


Ήταν ο κυβερνήτης του πρώτου δρομολογίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με DC-3 Ντακότα στις 6 Απρίλιου 1957. Αρχιχειριστής της Ο.Α., πιλότος του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου Ωνάση και Διευθυντής Πτητικής Εκμετάλλευσης. Το 1971 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος όλων των εταιρειών της Χριστίνας Ωνάση.


Ο Παύλος Ιωαννίδης ποτέ δεν έλειψε από εκδήλωση προς τιμή της Ολυμπιακής, πώς θα μπορούσε να απουσιάσει από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΟΑ, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της "Στοάς του Βιβλίου" και μάλιστα υπόγραψε το ειδικό για την περίσταση λεύκωμα "Ο.Α. 1957-2007 ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ"


Ο ίδιος ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής του στο βιβλίο: "Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις..." (2008)


Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

"Κι αν δεν είσαι θα γίνεις..." Αυτή η φράση καθόρισε την πορεία του Παύλου Ιωαννίδη, την εμπειρία του και τη δράση του, που με τη σειρά τους επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους τομείς τους οποίους υπηρέτησε. Η διαδρομή του Παύλου Ιωαννίδη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς είναι συνυφασμένη με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, η αποτροπή της ανατίναξης από τους Γερμανούς του φράγματος του Μαραθώνα, η γνωριμία και η σχέση του με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η φιλία του με τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα, η γέννηση, η γιγάντωση και η καταγγελία της σύμβασης της Ολυμπιακής Αεροπορίας , η ιστορία του Ιδρύματος Ωνάση και οι δικαστικές διαμάχες με τον Tierry Roussel για τη διαχείριση της περιουσίας της ανήλικης Αθηνάς, η δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αποτελούν κάποιους μόνο από τους σταθμούς της ζωής του, μιας ζωής δημιουργίας και υπεύθυνης προσφοράς με το πνεύμα καλής πίστης και συνεργασίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες εκδηλώνεται παγκοσμίως μια κρίση ηγεσιών, αρχών και ηθικών αξιών. Λείπουν τα πρότυπα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, οι οραματιστές με ανοιχτούς ορίζοντες που είναι ικανοί να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους συνεργάτες τους, τον κόσμο και ειδικότερα τους νέους. Οι καιροί αλλάζουν, μαζί με αυτούς και οι προτεραιότητες. Οι κοινωνίες πάντα χρειάζονται αυτούς που θα δείξουν με το προσωπικό τους παράδειγμα το δρόμο”


Ο Παύλος Ιωαννίδης απογειώθηκε για τελευταία φορά με Δυτική πορεία την Πρωτομαγιά του 2021.

Timestamp: 28 May 2021 - 10:14:28