Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης

Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης γεννήθηκε από τον Ιωάννη Γεωργιάδη και την Θεόκλεια Φωτιάδου στην Καβάλα τον Αύγουστο του 1963. 


Από την ηλικία των πέντε ετών έβαλε στόχο του να βρεθεί στον αέρα. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ποίημα “Αεροπόρος θα γενώ”, που η δασκάλα μητέρα του, φρόντισε να απαγγείλει στο σχολείο. Αντίστοιχα και οι πρωτόγνωρες εικόνες των αστροναυτών του Apollo 11.


Σε ηλικία 14 ετών πήρε το βάπτισμα της πτήσης, επιβάτης στην εμπρός θέση σε ένα διθέσιο Piper Cub στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Η πτήση ξεκίνησε με ακροβατικά, γεγονός που θεμελίωσε το αρχικό όνειρο.


Το 1982 εισάγεται στην σχολή Ικάρων και ορκίζεται Ιπτάμενος Ανθυποσμηναγός το 1986. Υπηρετεί ως κυβερνήτης μαχητικών αεροσκαφών F-5 σε ρόλο αναχαίτισης, συμπληρώνοντας 1800 ώρες, με αυτόν τον τύπο, στις Πολεμικές Μοίρες 349, το σχολείο όπλων Τακτικής ως εκπαιδευτής και την 343ΜΑΗ. Μέλος του Tie Club της Martin Baker.


Συνέχισε την καριέρα του ως επιτελής στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στον τομέα επιχειρήσεων, πετώντας παράλληλα μέχρι την απόσυρση των μαχητικών F-5.


Υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ ως αναλυτής σε επίπεδο γεωπολιτικής και ασφάλειας. Ανέλαβε επικεφαλής σχεδίασης και Διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την ασφάλεια και υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.


Διοικητής Μοίρας Patriot και ακόλουθα απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, πριν ξαναβρεθεί στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.


Υπεύθυνος κατάρτισης, αξιωματούχων της Ρουμανίας, ενόψει της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (2008) στο Βουκουρέστι και της Κινεζικής Αεράμυνας ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2008, στο πλαίσιο παροχής Ελληνικής τεχνογνωσίας επί θεμάτων Ασφαλείας.


Συγγραφέας επιχειρησιακών εγχειριδίων της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και άρθρων σε υπηρεσιακά έντυπα. Το 2009 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Σμηνάρχου από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω παραίτησης.


Συνέχισε στο ίδιο αγαπημένο του αντικείμενο και την βαθύτερη εξερεύνηση κάθε πτυχής του Αεροπορικού χώρου και ασφαλώς την ιστορία του. Δημοσιεύτηκαν άρθρα του στα περιοδικά Air Force Monthly και στο Πτήση & Διάστημα.


Υποστηρίζει από το 2011 το έργο της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού – Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Σήμερα είναι Διευθυντής της Αεροπορικής διοργάνωσης Kavala Air Show.


Στη Ζωή και σε όλη την καριέρα του ως αξιωματικός της ΠΑ τον συνοδεύει η σύζυγός του και στη διαδρομή τα δύο τους αγόρια.


Βιβλία του:

Αεροπορικός πόλεμος στη Μακεδονία 1916-17 (2012)

Timestamp: 15 March 2022 - 14:44:53