Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Παναγιώτης - Βαρδής Παπαδάκης

Παναγιώτης - Βαρδής Παπαδάκης

Ο Παναγιώτης - Βαρδής Παπαδάκης γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά. Φοίτησε στη Σχολή Ικάρων  με την 26η Σειρά και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1955.


Σταδιοδρόμησε στην Πολεμική Αεροπορία ως Ιπτάμενος Αξιωματικός, υπηρετήσας σε Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και σε διοικητικές θέσεις, αποστρατευθείς το 1981 με το βαθμό του Υποπτεράρχου.


Ιδιαίτερα διετέλεσε Διοικητής της 337 Μοίρας αεροσκαφών αναχαίτισης παντός καιρού με F-86D Sabre Dog και στη συνέχεια της νεοσύστατης, το 1969, Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας – 353 ΜΝΑΣ, με ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Albatross HU-16B ASW.


Με τον βαθμό του Σμηνάρχου αξιοποιήθηκε στα παραληφθέντα το 1975-76 αεροσκάφη βομβαρδισμού Α-7H Corsair ως Διοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά. Ομοίως, με τον βαθμό του Ταξιάρχου κατέστη ετοιμοπόλεμος στα πολλαπλού ρόλου μαχητικά F-4E Phantom ως Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα.


Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις στο ΓΕΑ, στο 6ο Αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη (SIXATAF), στο ΓΕΕΘΑ και με τον βαθμό του Ταξιάρχου ως Διοικητής της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας και Διευθυντής Β’ Κλάδου ΓΕΑ.


Φοίτησε σε σχολεία επαγγελματικής επιμόρφωσης εντός και εκτός Ελλάδας, όπως: Εκπαιδευτών Πτήσεως δι’ οργάνων, Special Warfare School στις ΗΠΑ Combat Air Operation Specialist Course στη Γερμανία (USAFE) και Ανωτέρα Σχολή Πολέμου της ΠΑ.


Μετά την αποστρατεία του το 1981, ασχολήθηκε αφιλοκερδώς με την συγγραφή μονογραφιών, όπως:

Ίκαροι – Οι Σύγχρονοι Μονομάχοι (2003)

Ελληνικά φτερά στον πόλεμο της Κορέας (2005)

Οι Μοίρες της Ερήμου (2004 - συμμετοχή)

Η Πορεία προς την Ενιαία Πολεμική Αεροπορία (2010 - συμμετοχή)

Ελληνικά Ακροβατικά Σμήνη (2012 - συμμετοχή)


Αυτό είναι το σεμνό βιογραφικό του Παναγιώτη – Βαρδή Παπαδάκη που μπορούμε να διαβάσουμε στο εσώφυλλο του βιβλίου του “Η Κατάκτηση των Αιθέρων” (2018).


Όμως υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που τον κατατάσσουν στους ανθρώπους που αγαπούν την Αεροπορία σαν έννοια και “εργάζονται” ανιδιοτελώς για την προώθηση της Αεροπορικής Ιδέας.


Ο Παναγιώτης - Βαρδής Παπαδάκης είναι μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων "ΙΚΑΡΟΣ". Με την ιδιότητα αυτή βρίσκεται πίσω από κάθε εκδήλωση του Συνδέσμου βοηθώντας αθόρυβα για την πληρέστερη παρουσία των θεμάτων, μια και οι γνώσεις του στις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές είναι πολύ άνω του μέτριου χρήστη.


Επίσης επιμελείται στο ακέραιο το ετήσιο ημερολόγιο του Συνδέσμου. Η φρέσκια ιδέα του Παναγιώτη – Βαρδή Παπαδάκη ήταν, κάθε ημερολόγιο να είναι αφιερωμένο σε μια ιστορική στιγμή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το εγχείρημα πέτυχε μια και τα  ημερολόγια κάθε χρόνο αποτελούν σπάνια πηγή ιστορικών πληροφοριών. 


Ο Παναγιώτης – Βαρδής Παπαδάκης πέταξε για πρώτη φορά μόνος με αεροπλάνο το 1953 με ένα διπλάνο Tiger Moth σαν μαθητής της Σχολής Ικάρων.Ο ίδιος περιγράφει το πρώτο του “SOLO” στις σελίδες του περιοδικού HAF YearBook 2011/B


Μετά από 58 χρόνια, το 2011 βρίσκεται ξανά στον αέρα, πετώντας με ένα αεροπλάνο ιδίου τύπου, στο Duxford της Αγγλίας, 45 μίλια βόρεια του Λονδίνου. Είναι ένα ιστορικό αεροδρόμιο, έδρα του Imperial War Museum, αλλά και βάση πολλών ιστορικών αεροπλάνων.  Ήταν ένα ταξίδι που προετοίμασε ακριβώς για τον σκοπό αυτό. Να πετάξει ξανά με ένα Tiger Moth.Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπορίας (ΠΑ.ΣΥ.ΒΕΤ.Α) στις 27 Ιανουαρίου 2019 τίμησε τον Παναγιώτη - Βαρδή Παπαδάκη για το σύνολο του συγγραφικού του έργου, με ειδικό τιμητικό δίπλωμα.


Timestamp: 28 January 2019 - 21:52:22