Θάνος Βελλούδιος
Ο Θάνος Βελλούδιος ή Αθανάσιος, Αλέξανδρος Μούρραης – Βελλούδιος, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1895, σπούδασε σε σχολεία της Ελβετίας, ενώ από το πανεπιστήμιο της Λωζάννης πήρε το πτυχίο του μηχανολόγου.
Με την έναρξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου (1914) πήγε στην Αγγλία προκειμένου να λάβει αεροπορική εκπαίδευση. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης τον στέλνουν στην Ελλάδα (1917) και συγκεκριμένα στον Σκαραμαγκά στην Αγγλική Σχολή Ναυτικής Αεροπορίας.
Κατά την διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου βομβαρδίζει τα θωρηκτά Goeben και Breslau μέσα στον τουρκικό ναύσταθμο του Ναγαρά στα Δαρδανέλια.
Επίσης λαμβάνει μέρος σαν αεροπόρος στο πολεμικό θέατρο της Θάσου πετώντας με Sopwith Camel. Ο ίδιος αναφέρει ότι πιθανόν να ήταν ο Γερμανός άσσος Immelmann, αυτός που τον τραυμάτισε σε μια αερομαχία πάνω από τον Πρίνο της Θάσου.
Μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου μετατίθεται στην Μ. Ασία, όπου κορυφαία στιγμή ήταν η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας (25 Ιουνίου 1920) στην εξώπορτα της στρατιωτικής ακαδημίας του Οθωμανικού Στρατού στην περιοχή της Προύσας.
Ο ίδιος αφηγείται πως προσγείωσε το μονοκινητήριο αεροπλάνο του Bleriot Experimental BE.2 στο προαύλιο της σχολής, στην εκπομπή της ΕΤ1 για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή (2012). Είναι άγνωστο πότε ο Θάνος Βελλούδιος περιέγραψε το περιστατικό μπροστά στην κάμερα.
Το 1921 του απονέμεται ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως. Το 1924 απομακρύνεται από τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων αλλά επανέρχεται το 1927 για να αποστρατευθεί τελικά το 1934 με τον βαθμό του Αντισμηνάρχου.
Εκτός όμως της αεροπορικής του ιστορίας ενεπλάκη με πολλά και διαφορετικά θέματα, όπως η συνεργασία του με τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού στην οργάνωση των Δελφικών Εορτών το 1927 και το 1930.
Μιλούσε πέντε γλώσσες, και ήταν βαθύς γνώστης της Ελληνικής. Έγραφε μέχρι το τέλος του σε περιοδικά ενώ διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση, με το περιοδικό “Οδός Πανός” του οποίου ήταν μόνιμος συνεργάτης
Στις αρχές του 1989, περιγράφει στον εκδότη της “Οδού Πανός” Γιώργο Χρονά.
“Στις 21 Δεκεμβρίου 1988 έπιασε φωτιά το διαμέρισμά μου από ένα βραχυκύκλωμα της ηλεκτρικής Θερμάστρας μου. Εκεί κοντά ήταν μερικά χαρτιά που άρπαξαν φωτιά και αστραπιαίως όλο το δωμάτιον εγέμισε φλόγες που κατέστρεψαν όλα τα υπάρχοντά μου, ήτοι όλα μου τα ρούχα, τα βιβλία, το αρχείον, τα χειρόγραφά μου και τα κειμήλιά μου. Ευλογημένον να είναι εσαεί το Όνομα του Υψίστου Θεού, που με έσωσε από του να καούν τα μάτια μου και τα χέρια μου. Έγλύτωσα με μερικά σοβαρά εγκαύματα στα χέρια μου και ένα γενικό τσουρούφλισμα του προσώπου μου. Έμεινα 25 ημέρες στο Νοσοκομείον και τώρα μένω σε μια ιδιωτική κλινική πανσιόν όπου θεραπεύομαι παρακολουθών ολημερίς την τηλεόρασιν”
Σημειώνεται ότι το παραπάνω τραγικό γεγονός συνέβη όταν ήταν 93 ετών.
Η Πολεμική Αεροπορία το Νοέμβριο 1989 τίμησε 80 βετεράνους της Αεροπορίας σε ειδική τελετή στο αεροδρόμιο Τατοΐου μεταξύ των οποίων και τον Θάνο Βελλούδιο.
Ο Θάνος Βελλούδιος απογειώθηκε για τελευταία φορά, πετώντας με δυτική πορεία, στις 30 Απριλίου 1992 σε ηλικία 97 ετών.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος το 1999 μιλάει και τραγουδάει, για τον Θάνο Βελλούδιο στο δικό του τραγούδι “Ποιος φτιάχνει τα ανέκδοτα” που συμπεριλαμβάνεται στο album “Ο χρονοποιός”.
Βιβλία του Θάνου Βελλούδιου
Ευγονία και άλλα τινά (1991)