
Παναγιώτης Ε. Καραγιάννης
Ο Παναγιώτης Καραγιάννης γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1917, στην Αμυγδαλιά Δωρίδας του νομού Φωκίδος, περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια της Ερατεινής. Τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο στο χωριό του και το γυμνάσιο στο Λιδορίκι το 1936.
Το 1937 εισάγεται στη σχολή Αεροπορίας με την 7η Σειρά Ιπταμένων (ακόμη δεν είχε μετονομαστεί Σχολή Ικάρων). Την χρόνια αυτή εισήχθησαν 27 συνολικά άτομα.
Πέταξε για πρώτη φορά μόνος στις 28 Ιουνίου 1938 με Avro 504 Lynx, μια ημερομηνία που κανείς αεροπόρος δεν ξεχνά. Οι απόφοιτοι της 7ης σειρά ονομάστηκαν Ανθυποσμηναγοί στις 6 Αυγούστου 1940 και γράφτηκαν στην επετηρίδα ως Ιπτάμενοι Γενικών Υπηρεσιών (ΥΓΙ). Αμέσως με την έναρξη του πολέμου βρέθηκε στην 2η Μοίρα Παρατήρησης στο Περιγιάλι Κορίνθιας να πετά Breguet-19. Λίγες μέρες αργότερα μετατίθεται στην Αεροπορική βάση της Λάρισας και τελικά τον Ιανουάριο του 1941, παίρνει εντολή μαζί με άλλους συναδέλφους να μεταβούν στην Βαγδάτη προκειμένου να προωθηθούν στην Βρετανική αεροπορική σχολή στην Habbaniya του Ιράκ, για μετεκπαίδευση.
Συνολικά την Βρετανική αεροπορική σχολή της Habbaniya, παρακολούθησαν 46 έλληνες αεροπόροι εκ των οποίων εμφανίζονται οι 29 στην ένθετη φωτογραφία.
Μετά το τέλος της εκπαίδευσης τοποθετείται στην 13η Μοίρα Ελαφρού βομβαρδισμού με αεροπλάνα Blenheim Mk IV. Πετά την πρώτη του πολεμική αποστολή στις 2 Μαρτίου 1942 με Blenheim Mk V (Z 7966). Την 1 Ιανουαρίου 1942 προάγεται σε Υποσμηναγό.
Στις 20 Αυγούστου 1942 παίρνει μέρος σε αποστολή συνοδείας νηοπομπής ως παρατηρητής – βομβαρδιστής στην πτήση αυτή θα αποκαλυφθεί εχθρικό υποβρύχιο το όποιο μετά από βομβαρδισμό θα υποστεί σοβαρές ζημίες και τελικά θα παραδοθεί στις συμμαχικές δυνάμεις. Το ιστορικό της πτήσης αναφέρεται στον Δ’ τόμο της ιστορίας της Π.Α. (σελ.187) καθώς και στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ με όλες τις λεπτομέρειες.
Το Απρίλιο του 1944 μεταβαίνει στην πόλη Bloemfontein της Νοτίου Αφρικής για επιμόρφωση Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών διάρκειας 10 μηνών.
Επιστρέφει στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1945 και τον Σεπτέμβριο τοποθετείται στο Σέδες της Θεσσαλονίκης, από όπου επιχειρούν οι Μοίρες 335 και 336 με αεροσκάφη Spitfire.
Τον Μάιο του 1947 μετατίθεται στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην Αθήνα και τον Ιούλιο του 1948 τοποθετείται Διευθυντής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών (ΤΗ) της Ανωτέρας Διοίκησης Αεροπορίας (ΑΔΑ). Η ΑΔΑ μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρόγονος του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Το Μάιο του 1950 επανατοποθετείται στο ΓΕΑ ως Διευθυντής της Διεύθυνσης ΤΗ, θέση στην όποια παραμένει σε όλη την διάρκεια της αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας με την απόκτηση αεροπλάνων Jet. Τον Απρίλιο του 1955 τοποθετείται στο Αρχηγείο της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, AIRSOUTH με έδρα την Νάπολη της Ιταλίας, όπου παραμένει έως τον Απρίλιο του 1958. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τοποθετείται εκ νέου στο ΓΕΑ και μάλιστα στην πρότερη θέση του ως Διευθυντής της Διεύθυνσης ΤΗ. Τον Οκτώβριο του 1961 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο 31ο Αρχηγείο Αεροπορικής Εκπαίδευσης όπου υπηρετεί έως το 1967. Ταυτοχρόνως και για ένα διάστημα αναλαμβάνει και Διοικητής της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας, που έχει την έδρα της επίσης στο αεροδρόμιο Τατοΐου.
Τον Αύγουστο του 1967, τοποθετείται Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) θέση στην οποία παρέμεινε έως το Νοέμβριο του 1969. Εν συνεχεία τον Ιούλιο 1969 τοποθετείται, Διευθυντής του Τεχνικού Σώματος της Αεροπορίας, θέση στην οποία παραμένει έως τον Οκτώβριο του ιδίου έτους οπότε και αναλαμβάνει Επιθεωρητής της Αεροπορίας, με κύριο καθήκον την περιοδική επιθεώρηση και αξιολόγηση των μονάδων της Αεροπορίας. Λίγο αργότερα προάγεται στον βαθμό του Υποπτεράρχου. Στις 16 Ιουνίου 1972 αποστρατεύεται αυτεπαγγέλτως με την συμπλήρωση 35 χρονών ευδόκιμου υπηρεσίας.
Το 1976 τελειώνει τη Νομική Σχολή και ορκίζεται δικηγόρος Αθηνών. Επάγγελμα από το οποίο παραιτείται μετά από 5 περίπου χρόνια.
Κατά καιρούς διατέλεσε σε παράλληλα καθήκοντα ως:
Μέλος της Γεωδαιτικής και Γεωφυσικής Επιτροπής του Κράτους
Πρόεδρος της Αερολέσχης Αθηνών
Πρόεδρος της Ελληνικής επιτροπής Μακρών Τηλεπικοινωνιακών Γραμμών ΟΤΕ
Εκπαιδευτής στις Σχολές Πολέμου Αεροπορίας και Εθνικής Αμύνης
Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρίας
Επίτιμο μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος
Επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων
Τιμήθηκε με πλήθος παρασήμων και μεταλλίων, ιδιαίτερα για την πολεμική του δράση.
Ο Υποπτέραρχος (ΙΕΥ) ε.α. Παναγιώτης Καραγιάννης απογειώθηκε για τελευταία φορά με δυτική πορεία στις 19 Μαρτίου 2021 σε ηλικία 104 ετών. Υπήρξε ο γηραιότερος βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
Στην κύρια φωτογραφία του άρθρου ο Υποπτέραρχος Παναγιώτης Καραγιάννης εμφανίζεται με τα διακριτικά του βαθμού του, όπως είχαν θεσπιστεί για λίγο χρόνο. Όμοια και για τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων στους ανώτατους βαθμούς της Ιεραρχίας. Τα διακριτικά επανήλθαν μετά την μεταπολίτευση το 1974, όπως ήταν πρότερα καθιερωμένα.
Το υλικό για το περιεχόμενο της σελίδας αντλήθηκε από το βιβλίο του ιδίου που άφησε ως παρακαταθήκη πολύτιμων πληροφοριών, με τίτλο Αναμνήσεις από την Αεροπορία (2019) και υπότιτλο, “35 χρόνια προσφοράς στην Πολεμική Αεροπορία και στην Πατρίδα”.