Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας

Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας

Ο Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε την Βαρβάκειο Σχολή. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London).


Διατέλεσε δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Συμβουλίω της Επικρατείας. Υπήρξε μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Σύρου καθώς και της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου. Διατέλεσε νομικός σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος , της Αγροτικής Τραπέζης, όπως και του Δήμου Πάρου.


Είναι πτυχιούχος χειριστής ιδιωτικών αεροπλάνων (ΥΠΑ Νο.780) καθώς και πτυχιούχος χειριστής ανεμοπτέρων (ΥΠΑ Νο.66), επίσης είναι μέλος της Aircraft Owners & Pilot Association (AOPA 00588630)  καθώς και μέλος της AOPA Hellas της οποίας είναι εκτελεστικό μέλος από το 2015 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2018. Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 29ο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς AOPA στη Νέα Ζηλανδία.Υπήρξε μέλος των Αερολεσχών Αθηνών και Πειραιώς όπως και την Ανεμολέσχης Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακροβατικής Λέσχης Αθηνών καθώς και της  Ένωσης Αιωροπόρων Ελλάδος.Διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Γενικής Αεροπορίας της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδος (1977 – 1981). Υπήρξε ο ευτυχής ιδιοκτήτης του SX-AFE ενός  Piper Cub PA-18.


Η αγάπη του για την αεροπορία τον οδήγησε στην Αγγλία που πέρασε τη βασική εκπαίδευση ακροβατικών σε αεροπλάνα Bulldog και Pitts Special S-2A με εκπαιδευτή τον Iain Weston πρώην αξιωματικό της RAF και μέλος του ακροβατικού σμήνους της Rothmans Aerobatic Team. Άρθρο του για τα ακροβατικά αεροπλάνων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Αθλητική Αεροπορία” Νο 32.


Έλαβε ενεργό μέρος στις Αεροπορικές Βαλκανιάδες στη Ρουμανία το 1979 και στη Τουρκία το 1980.


Πρωτεργάτης για την καθιέρωση του περιορισμένου πτυχίου Ραδιοτηλεφωνίας για τους επαγγελματίες και ιδιώτες χειριστές αεροσκαφών, και φανατικός ραδιοερασιτέχνης ο ίδιος (SV1 LX). Μια από τις αγαπημένες του ενασχολήσεις είναι η φωτογραφία (Δίπλωμα φωτογραφίας Σχολής ΑΚΤΟ 1976). Το 2014 παρακολούθησε με επιτυχία το πρόγραμμα εκπαίδευσης Theoretical Content of Boeing 737 Type Rating Course, όπως και την αντίστοιχη εκπαίδευση IR on Flight Navigation Procedures Trainer II στην Αεροπορική Ακαδημία Jetstream.


Έχει συγγράψει βιβλία όπως “Νομοθεσία Πολιτικής Αεροπορίας”, “Κανόνες Εναερίου Κυκλοφορίας” όπως και “Αεροπορική Ραδιοτηλεφωνία”. Άρθρα του σχετικά με το δίκαιο του αέρος, αλλά και για  νομικά θέματα, έχουν δημοσιευθεί σε αεροπορικά και νομικά περιοδικά.

Πρόσφατα Άρθα του:

Πώς μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει την Γενική Αεροπορία (Το ΒΗΜΑ 11/5/2020)

Η εγκατάλειψη της Γενικής Αεροπορίας και η εξαγγελία που έμεινε εξαγγελία (Το Βήμα 23/1/2022)


Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εγκαταλείψει την Αθήνα και ζει μόνιμα στην Πάρο, χωρίς όμως να έχει αφήσει καμία από τις αγαπημένες του ασχολίες.

Timestamp: 28 March 2022 - 12:17:21