Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Εμμανουήλ Π. Κελαϊδής

Εμμανουήλ Π. Κελαϊδής

Ο Εμμανουήλ Π. Κελαϊδής, γεννήθηκε το 1900 στα Χανιά, το 1918 γράφτηκε στην Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι δεν ήταν πλασμένος για τον κλάδο της νομικής επιστήμης. 


Ακολουθεί το  7ο σύνταγμα Κριτών στην εκστρατεία της Μικρός Ασίας. Πολέμησε ως πεζός και κέρδισε αριστείο ανδρείας. Κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας θα εισαχθεί στην Σχολή Εφέδρων και κατόπιν θα μεταπηδήσει στην Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας. Θα ανέβει όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας και θα διατελέσει Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από το 1950 μέχρι το 1954.


Στον διαδικτυακό τόπο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μελλών Οικογενείας Κελαϊδή,  διαβάζουμε:


Στο βιβλίο που γράφτηκε γι’ αυτόν το 1988 με τίτλο «Ο πτέραρχος Κελαϊδής», η ζωή του χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους :

Α. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-44 που ήταν Διοικητής της Αεροπορίας Δίωξης, ενώ στην περίοδο 1946-49, Ανώτερος Διοικητής Πολεμικής Αεροπορίας.

Β. Κατά τη γερμανική Κατοχή, εκπρόσωπος στην Κρήτη της ελληνικής Κυβέρνησης Καΐρου, με αξιόλογη εθνική δράση.

Γ. Από το 1950 μέχρι το 1954, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τότε έφερε εις πέρας το βαρύ έργο ανασυγκρότησης εκ βάθρων της Πολεμικής Αεροπορίας, την οποία ανεφοδίασε με σύγχρονο υλικό.

Δ. Τα χρόνια 1958 έως 1964 διέπρεψε ως Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Συνετέλεσε αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό του, με συνεχή και υποδειγματική εργασία.

Και κάτι το πρωτοφανές, κάτι που δεν έγινε ποτέ από άλλον: Κατά τη διάρκεια της εξαετίας εκείνης του ΟΛΠ δεν εισέπρατε μισθό από τον Οργανισμό, με την αιτιολογία ότι «η πατρίδα του έδιδε σύνταξη αξιωματικού»!


Παιδιά του ο Πάνος (1934 – 1983), πολιτικός μηχανικός και η Θεανώ, αρχιτέκτων.


Ο Πτέραρχος Εμμανουήλ Π. Κελαϊδής απογειώθηκε για την τελευταία του πτήση το 1989.


Βιβλία του:

Αναμνήσεις από την Αεροπορία (1972)

Η αναδιοργάνωσις της Αεροπορίας κατά τον Συμμοριτοπόλεμον (1983)

Timestamp: 27 April 2021 - 19:56:36