Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

O ΣΠΟΥΤΝΙΚ
O ΣΠΟΥΤΝΙΚ
Πρώτη έκδοση: 1958ISBN: ΝΑ
Εκδόσεις: Α. Ν. Συροπούλου
Συγγραφέας: Βασίλιεφ

15 x 22 εκ. 144 σελίδες


Το βιβλίο κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά την εκτόξευση του Σπούτνικ 1 (Οκτώβριος 1957). Αμέσως μεταφράσκητε σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε σε όλη τον κόσμο. Την μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, αναλαμβάνει ο Π. Σύρου από την αντίστοιχη γαλλική έκδοση. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα αμέσως μετά την εκτόξευση του Σπούτνικ 3 (Μάιος 1958).

Τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο καθηγητής Νίκος Κιτσίκης.


Απορία δημιουργεί το όνομα του συγγραφέα που χωρίς άλλα στοιχεία, εκτός του επωνύμου, είναι δύσκολο να εντοπισθεί.


Πιθανότατα το όνομα ανήκει στον Ρώσο σκηνοθέτη Dmitri Vasilyev, (1900-1984) ο οποίος το 1950, είχε σκηνοθετήσει, μαζί με τον Vsevolod Pudovkin την κινηματογραφική ταινία  “Zhukovsky”, που αφορούσε στην ζωή του μεγάλου Ρώσου πρωτοπόρου της αεροδιαστημική Nikolai Zhukovsky.


Με δεδομένη την διάθεση των Σοβιετικών για μυστικότητα, μαζί με την υποχρέωση της Σοβιετικής Ένωσης να συμβάλει με κάποιο τρόπο στις εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους (1958) κάνουν την  επιλογή του σκηνοθέτη Dmitri Vasilyev για την συγγραφή του βιβλίου περισσότερο από πιθανή. 


Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρότητα τα διαστημικά ταξίδια του μέλλοντος ενώ παρατίθενται επιφανειακά οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις της αεροδιαστημικής, χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί η επιστημονική ειδικότητα του συγγραφέα.

Timestamp: 07 June 2014 - 16:20:32