Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΣΑΜΟΥΡΑΪ
ΣΑΜΟΥΡΑΪ
Πρώτη έκδοση: 2016ISBN: 978-960-9431-41-5
Εκδόσεις: Eurobooks
Συγγραφέας: Martin Caidin

Αυτοβιογραφία του Ιάπωνα πιλότου Σαμπούρο Σακάι και όσα αυτός έζησε τα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, πετώντας με τα  Ιαπωνικά καταδιωκτικά Zero.


Ο Σαμπούρο Σακάι γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1916 στο μικρό χωριό Saga, 1000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκυο. Γόνος αρχαίας οικογένεια Samurai ανατράφηκε με αυτές τις αρχές. Ο ατίθασος όμως χαρακτήρας του τον οδήγησε να καταταγεί στο Αυτοκρατορικό ναυτικό, στα 16 του χρόνια, που έλαβε την σκληρή και πολλές φορές απάνθρωπη εκπαίδευση του Ιαπωνικού ναυτικού και λίγο αργότερα την επίπονη εκπαίδευση, πιλότου καταδιωκτικών αεροπλάνων.


Έλαβε μέρος στις εχθροπραξίες του Σινοϊαπονικού πολέμου από το 1937, όπως και στις επιχειρήσεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, που ακολούθησε αμέσως μετά.


Το τέλος του πολέμου τον βρήκε με 3.700 ώρες πτήσεως εκ των οποίων οι 1.500 σε καταδιωκτικά Zero. Συμμετείχε σε περισσότερες από 200 αερομαχίες.


Με 64 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις, είναι ο ικανότερος διώκτης της Ιαπωνίας, ενώ ήταν ο μοναδικός πιλότος της τάξης του που επέζησε του πολέμου.


Η χώρα του ουδέποτε τον τίμησε με κάποιο παράσημο, ή τιμητική διάκριση, μια και αυτό δεν προβλέπεται από την Ιαπωνική φιλοσοφία.


Η πρωτότυπη έκδοση γράφτηκε στα ιαπωνικά από τον ίδιο το 1956, με τίτλο  “Οozora no samurai”. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Ένας Σαμουράι στον μεγάλο ουρανό”.


Ένα χρόνο αργότερα, το1957 το βιβλίο εκδίδεται σε συντομευμένη εκδοχή, στις ΗΠΑ, από τις εκδόσεις Ballantine στην αγγλική γλώσσα. Το εγχείρημα ανέλαβαν από κοινού ο Martin Caidin (του οποίου η ιστορία έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον) και ο Fred Saito.


Ο Martin Caidin ήταν συγγραφέας ιστορικών αεροπορικών βιβλίων αλλά και μυθιστορημάτων, ενώ ο Fred Saito ανέλαβε την έρευνα και τις μεταφράσεις.


Στα χρόνια που ακολούθησαν, το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες ενώ κυκλοφορούσαν συνεχείς ανατυπώσεις.


Το 1976 η αυτοβιογραφία του Σαμπούρο Σακάι έγινε θέμα κινηματογραφικής ταινίας. Η ταινία έχει τίτλο “Οozora no samurai” μία ιαπωνική παραγωγή διαρκείας 92 λεπτών. Η ταινία κυκλοφορεί και σε μεταγλωττισμένη έκδοση στην αγγλική γλώσσα με τίτλο “Zero Pilot”.


Ο Σαμουράι Σαμπούρο Σακάι πέρασε στην αιωνιότητα στις 22 Σεπτεμβρίου 2000, στην αεροπορική βάση Atsuri στο Τόκυο.


Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2016 από τις εκδόσεις Eurobooks, σε μετάφραση του Νίκου Νικολούδη.

Timestamp: 20 September 2016 - 15:31:51