Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΔΙΔΥΜΟΣ ΠΤΗΣΙΣ
ΔΙΔΥΜΟΣ ΠΤΗΣΙΣ
Πρώτη έκδοση: 1963ISBN: ΝΑ
Εκδόσεις: Ακαδημαϊκαί Εκδόσεις
Συγγραφέας: Άγνωστος

12 x 17 εκ. 190 σελίδες


Το βιβλίο παρά του ότι στο εξώφυλλο γραφεί την φράση “Νέες Καταπληκτικές επιτυχίες των Ρώσων στη κατάκτηση του Διαστήματος” έχει τίτλο “Δίδυμος Πτήσις” και σαν θέμα έχει την συγχρονισμένη πτήση των σοβιετικών διαστημοπλοίων Vostok 3 και Vostok 4 τον Αύγουστο του 1962.


Στην ελληνική γλώσσα εκδόθηκε λίγους μήνες αργότερα στα μέσα του 1963 και υπό την εποπτεία της “Βιβλιοθήκης Ισβέστια”


Τα δύο μονοθέσια διαστημόπλοια απογειώθηκαν από το κοσμοδρόμιο Baikonur  του Καζακστάν. Το Vostok 3 απογειώθηκε στις 11 Αυγούστου με τον κοσμοναύτη Andriyan Nikolayef,  ενώ το Vostok 4 με τον κοσμοναύτη Pavel Romanovich Popovich, απογειώθηκε 24 ώρες αργότερα.


ΟΙ δύο κάψουλες κατάφεραν να πλησιάσουν μεταξύ τους σε απόσταση 6,5 περίπου χιλιομέτρων  (4νμ) και να αποκτήσουν ραδιοτηλεφωνική επαφή σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από τη Γη.


Η απόσταση μεταξύ τους, ήταν αρκετά μεγάλη και μόνο μετά την προσεδάφιση, ο κοσμοναύτης Popovich ανέφερε σε κάποια συνέντευξή του, ότι είδε το σκάφος Vostok 3 για λίγες μόνο στιγμές σε πολύ μακρινή απόσταση σαν ένα φωτεινό σημάδι.


Τα δύο σκάφη κινηθήκαν μαζί σε ανοιχτό σχηματισμό επί 25 ώρες. Προσγειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών αλλά σε απόσταση 200 περίπου χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο στις 15 Αυγούστου, στις 7 το πρωί.


Το Vostok 3 είχε εκτελέσει 64 περιστροφές γύρω από την Γη, ενώ το Vostok 4 μόνο 48.


Το βιβλίο όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος από την εποχή που εκδόθηκε, δεν κάνει αναφορές στις λεπτομέρειες του εγχειρήματος, αλλά εντοπίζει το ενδιαφέρον του στις εθιμοτυπικές συναντήσεις και στις συνεντεύξεις των δυο κοσμοναυτών μετά την επιστροφή τους στην Γη. Η έκδοση μπορεί με σιγουριά να χαρακτηριστεί μέρος του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις για την κατάκτηση του διαστήματος και όχι μόνον. 

Timestamp: 27 April 2020 - 11:59:53