Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943)
Πρώτη έκδοση: 2018ISBN: 978-618-5033-75-0
Εκδόσεις: Μένανδος
Συγγραφέας: Συλλογική Συγγραφή

17 x 25 εκ. 698 σελίδες


Το βιβλίο αφορά στην “βιογραφία ενός Ήρωα” όπως ακριβώς περιγράφει και ο υπότιτλος στο εξωφύλλου.


Το ευαίσθητο θέμα αλλά και το μέγεθος του βιβλίου, το διαχειρίστηκαν με μεγάλη προσοχή οι συγγραφείς, Παντελής Βατάκης, Σμήναρχος (Ι) ΠΑ, Κωνσταντίνος Λαγός, Καθηγητής Ιστορίας και ο Βασίλης Φίλιας π. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου.


Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την 1 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, η οποία απεδείχθει μικρής χωρητικότητος για τον κοινό που τίμησε την εκδήλωση.


Για το βιβλίο μίλησαν εκτός από τον Παντελή Βατάκη Σμήναρχο Ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού,  ο Τάσος Σακελλαρόπουλος Καθηγητής Ιστορίας, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη και ο Μιχάλης Καριάμης Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης η Δρ. Κατερίνα Παλιού εντεταλμένη επιφ. Σύμβουλος διεθνών θεμάτων διάβασε αποσπάσματα.


Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Οι συγγραφείς υπερνικώντας τη λήθη του χρόνου και την καταχνιά της μυθοπλασίας, φέρνουν στο φως την άγνωστη και πραγματικά αξιοθάυμαστη προσωπικότητα του ανθρώπου, πατέρα, αξιωματικού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του οργανωτή, ηγέτη, αγωνιστή και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνου Περρίκου. Ο Περρίκος ενσαρκώνει το ιδανικό της αδάμαστης και ανυποχώρητης πάλης κατά πάσης μορφής καταπιεστικού καθεστώτος. Γίνεται ένα από τα μεγάλα σύμβολα της άνισης μάχης του ελληνικού λαού, εναντίον ενός εχθρού που έχει γονατίσει στρατιωτικά και καθυποτάξει συναισθηματικά ολόκληρη την Ευρώπη. Το βιβλίο ακολουθεί το ξεκίνημα του Αγώνα του Περρίκου για τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας στον Μεσοπόλεμο. Στη συνέχεια, την αντιστασιακή του δράση στα χρόνια της Κατοχής, με αποκορύφωμα το  πρώτο σημαντικό σαμποτάζ, την ανατίναξη του κτιρίου της προδοτικής ΕΣΠΟ στην καρδιά της κατεχόμενης Αθήνας.


Στην εκδήλωση εκτός των άλλων παρευρέθησαν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο ευρωβουλευτή Μανώλης Γλέζος οι οποίοι ζήτησαν το λόγο και μίλησαν για τον Κωνσταντίνο Περρίκο αλλά και για την έκδοση του βιβλίου, ευχόμενοι και οι δύο να είναι καλοτάξιδο.


Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Θωμάς δημοσιογράφος ΕΡΤ, διαπιστευμένος στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.


Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην συνδρομή του ΟΜΗΡΕΙΟΥ πνευματικού κέντρου του Δήμου Χίου για την βοήθεια που προσέφερε για την πραγματοποίηση της έκδοσης.

Timestamp: 02 May 2020 - 13:38:02