Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ: Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ: Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Πρώτη έκδοση: 1993ISBN: 978-960-7209-03-6
Εκδόσεις: Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών και Συτρατηγικών Μελετών
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Κολοβός

21 x 29 εκ. 138 σελίδες


“ Έχουμε ξοδέψει περίπου 35-40 εκατομμύρια δολάρια στο διαστημικό πρόγραμμα. Έστω και αν δεν είχε τίποτα άλλο προκύψει από αυτό, εκτός από τη γνώση που αποκτήσαμε από τις δορυφορικές φωτογραφίες, αυτή άξιζε δέκα φορές τα χρήματα του συνολικού προγράμματος. Επειδή σήμερα γνωρίζουμε πόσους πυραύλους έχει ο εχθρός και αποδεικνύεται ότι οι προβλέψεις μας ήταν λανθασμένες. Κάναμε πράγματα που δεν χρειάζονταν. Κατασκευάσαμε πράγματα που δεν ήταν απαραίτητα. Καλλιεργούσαμε φόβους που δεν υπήρχαν”.

Lyndon B. Johnson 16 Μαρτίου 1967


Ο Αλέξανδρος Κολοβός γράφει στην κατακλείδα του προλόγου του.

Προφανώς η μελέτη αυτή δεν θα κάνει τον αναγνώστη αυτόματα ειδικό. Πολλά τεχνικά στοιχεία έχουν παραλειφθεί, ενώ δεν έχουν καταχωρηθεί πληροφορίες για τα διαστημικά προγράμματα άλλων χωρών. Όσα όμως παρουσιάζονται εδώ πιθανά να επιτρέψουν στον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει την χρησιμότητα των δορυφόρων ως συστημάτων πολλαπλασιασμού της στρατιωτικής ισχύος, η εκμετάλλευση των οποίων θεωρείται απαραίτητη για την υποστήριξη λειτουργιών κάθε σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων.   


Η παρούσα μελέτη σίγουρα έχει αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα, όμως τα λόγια του Lyndon Johnson αλλά και η φράση του συγγραφέα ισχύουν έως σήμερα. Έτσι αποδεικνύεται η αξία της συνεχούς έρευνας, ανεξάρτητα από τις εντυπώσεις που εμφανίζονται στην αρχή κάθε εγχειρήματος .  


Ο συγγραφέας έχει χωρίσει το πόνημα στα παρακάτω κεφάλαια:

-Θεωρητικό υπόβαθρο

-Τα συστήματα των ΗΠΑ 

-Τα συστήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

-Συγκρίσεις των προγραμμάτων ΗΠΑ-τΕΣΣΔ

-Στρατηγικές – Τακτικές χρήσεις των Δορυφόρων

-Δορυφορικά προγράμματα άλλων χωρών

-Το Διεθνές περιβάλλον

Timestamp: 08 November 2021 - 14:12:48