Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΤΑΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΤΑΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ
Πρώτη έκδοση: 2002ISBN: ΝΑ
Εκδόσεις: Ιδιωτική Έκδοση
Συγγραφέας: Αντώνης Λυγούρας

15 x 21 εκ. 134 σελίδες

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της αεροπειρατείας που έγινε στο δρομολόγιο της ΤΑΕ  από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου 1948. 

Το αεροπλάνο ήταν ένα  C-47B-15-DK Skytrain (15120/26565) κατασκευασμένο το 1943 από την εταιρία Douglas. Έφερε το ελληνικό νηολόγιο SX-BAH και ήταν εντεταγμένο στην αεροπορική εταιρία του Στέφανου Ζώτου .

Οι αεροπειρατές ήταν 6 νεαροί που δια της βίας ανάγκασαν το πλήρωμα, να ακολουθήσει τις οδηγείς τους και να προσγειωθούν στο έδαφος της τότε Γιουγκοσλαβίας. Οι έξι αεροπειρατές αμέσως μετά την προσγείωση εγκατέλειψαν το αεροπλάνο.

Το αεροπλάνο με το πλήρωμα που αποτελείτο, από τον Αθανάσιο Ηγουμενάκη Κυβερνήτη, Χρήστο Κανδία Συγκυβερνήτη, Φοίβο Ξάνθο Ασυρματιστή και την Θάλεια Φρυδά Αεροσυνοδό, μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες απογειώθηκε χωρίς φυσικά ανεφοδιασμό και έφτασε τελικά στη Θεσσαλονίκη με ελάχιστα εναπομείναντα καύσιμα.

Μετά την προσγείωση στην Ελλάδα, μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε το πλήρωμα που αντιμετωπίστηκε ως να ήταν συνεργοί των αεροπειρατών. Πέρασε αρκετός καιρός έως ότου απαλλαχθούν από την οποιαδήποτε υποψία συνεργασίας με τους αεροπειρατές. Αργότερα η διεθνής νομοθεσία προέβλεψε την απαλλαγή του πληρώματος από τις ευθύνες του, οσο το αεροσκάφος τελεί υπό την κατάληψη των αεροπειρατών.

Καμία από τις παραπάνω πληροφορίες δεν αντλήθηκε από το περιεχόμενο του βιβλίου, όπως ρητά ορίζεται στην αρχή της έκδοσης από τον συγγραφέα, που "παρακρατεί αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του την κυριότητα, νομή και κατοχή του περιεχομένου".

Η ιστορία της πρώτης αεροπειρατείας στη Ελλάδα έχει περιγραφεί με μεγάλη επιτυχία στην εκπομπή “Η Μηχανή του Χρόνου”.

Τέλος μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα αποδώσει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν της ΤΑΕ, καθώς και ασφαλείς αναφορές ότι η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία στον κόσμο έγινε στο Περού στις 21 Φεβρουαρίου 1931.
Timestamp: 25 January 2024 - 21:05:33