Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

112 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ
112 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ
Πρώτη έκδοση: 1955ISBN: ΝΑ
Εκδόσεις: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας 112ΠΜ
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

24 x 31 εκ. 96 σελίδες  


Πρόκειται για το πρώτο λεύκωμα που εκδίδει η Πολεμική Αεροπορία. Στον πρόλογο αναφέρεται χαρακτηριστικά: "είναι η εικονογραφημένη έκθεσις της δράσεως και της προόδου της 112ης Π.Μ. κατά την παρελθούσαν τετραετίαν οπότε και εγένετο μεταπήδησις από τα ελικοφόρα αεροσκάφη εις τα αεριοπροωθούμενα."


Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα, στις 18 Φεβρουαρίου 1952, με την πρώτη διεύρυνση της Συμμαχίας μετά την ίδρυσή της.


Ιδίου προσανατολισμού λεύκωμα εκδίδεται λίγους μήνες αργότερα από την 110η Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στην Λάρισα.



Κοινό γνώρισμα και των δύο εκδόσεων είναι η εξωστρέφεια και η παρουσίαση των στελεχών των Μοιρών και ειδικότερα των Ιπταμένων. Τα λευκώματα θυμίζουν τις αντίστοιχες αμερικανικές εκδόσεις που ανανεώνονται κάθε χρόνο μέχρι και τις μέρες μας.


Στην έκδοση του 1955 δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στη παρουσίαση του ιπταμένου προσωπικού χωρίς όμως να παραβλέπονται οι υπόλοιπες ειδικότητες, ενώ οι φωτογραφίες αεροσκαφών είναι μόνο επικουρικές. Αντίθετα στις πιο σύγχρονες εκδόσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.


Η έκδοση του 1955 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα βιβλία αναφοράς, δεδομένου ότι μας γνωρίζει τα ονόματα και τα πρόσωπα της δεύτερης γενιάς της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Στην τελευταία σελίδα παρουσιάζονται οι επιμελητές του λευκώματος, ο Σμηναγός Εδμόνδος Λάιτμερ (19η Σειρά Σ.Ι.) και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Βέιμος. Το λεύκωμα εκδόθηκε από τα τεχνικά εργαστήρια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, μια και ακόμη δεν είχε ιδρυθεί η υπηρεσία εκδόσεων.


Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν εκτός από τις δύο γνωστές εκδόσεις, υπάρχουν παρόμοια λευκώματα και για άλλες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας


Στις σελίδες του λευκώματος υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες και λάθη που είναι αναμενόμενο να συμβούν σε έκδοση τέτοιας έκτασης. Ο Υποπτέραρχος Παναγιώτης Βαρδής Παπαδάκης εντόπισε τα σημεία, τα οποία διόρθωσε και παρατίθενται κατωτέρω.


Σελ. 22 Πρώτος στην δεύτερη σειρά φωτογραφιών: "Ανθυποσμηναγός Παπακλιού Δημήτριος"  πρόκειται για την Ανθυποσμηναγό Παπαηλιού Δημήτριο της 11ης Σειράς ΕΚΕΧ και αργότερα μέλος του Ακροβατικού Σμήνους (1958-1965).


Σελ. 26 στην πρώτη σειρά φωτογραφιών: "Ανθυποσμηναγός Καλεπέρης Ιωάννης" πρόκειται για τον Ανθυποσμηναγός Καλεντέρη Ιωάννη της 10ης σειράς ΕΚΕΧ, που αργότερα θα τον συναντήσουμε κυβερνήτη και εκπαιδευτή στα Boeing B-747 της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Σε αυτή τη θέση θα παραμείνει έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, φτάνοντας στο όριο ηλικίας των Ιπτάμενων.


Σελ. 71 Στην πρώτη φωτογραφία: "26.8.51 Αναχώρησης 13ου Σμήνους δια Κορέα" Το 13ο Σμήνος με προορισμό την Κορέα, αποτελούμενο από 8 Αεροπλάνα, αναχώρησε από την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1950. Στις 26 Αυγούστου 1951 (αναγραφόμενη ημερομηνία) αναχώρησαν για Κορέα, προς συμπλήρωση του 13ου Σμήνους, δυο επιπλέον C-47 DAKOTA .


Σελ. 74 Στην πρώτη φωτογραφία: "9.5.52 Επίσκεψη Στρατάρχου MONTGOMERY"  ο Στρατάρχης Montgomery‎‎  έφτασε  στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου 1952, ως υπαρχηγός του ΝΑΤΟ (1951-1958) υπό τις διαταγές του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.


Σελ. 74 Στην τελευταία φωτογραφία: "23.6.52 Επίσκεψις Α.Μ. Βασιλίσσης" ο Υποπτέραρχος Π.Β. Παπαδάκης προσθέτει την πληροφορία ότι η επίσκεψη της Βασίλισσας στην 112 Πτέρυγα Μάχης, πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της αεροπορικής επίδειξης του αμερικανικού ακροβατικού σμήνους Skyblazers.


Σελ. 77 Στην τελευταία φωτογραφία: "23.6.1952 Επίσκεψις Α.Μ. Βασιλέως" παρατηρείται ότι η αναγραφόμενη ημερομηνία δεν μπορεί να ισχύει. O Διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης Χρ. Κατσιγιάννης φορά την χειμερινή στολή ενώ στην σελίδα 74 εμφανίζεται την ίδια ημερομηνία (23.6.1952) με θερινή στολή.


Το βιβλίο είναι δωρεά του Υποπτέραρχου ε.α. Παναγιώτη - Βαρδή Παπαδάκη που εικονίζεται στη 25η σελίδα του λευκώματος ως μέλος της 342ας Μοίρας Αναχαιτίσεως.

Timestamp: 23 February 2025 - 09:24:17