Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ Πρώτη έκδοση: 1981
Εκδόσεις: Εθνική Αερολέσχη Ελλάδος
Εκδότης:

Το 1981 πρόεδρος της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδος (ΕΑΛΕ) αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Βαλαβάνης που δραστηριοποιείται και στην Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας. Η Ένωση Αποστράτων εξέδιδε την εφημερίδα "Ηχώ των Αιθέρων" της οποίας την επιμέλεια είχε ο Δημήτρης Νικορέτζος. Η "Ηχώ" τυπώνεται με κλασική τυπογραφία (με κινητά τυπογραφικά στοιχεία). Τη ίδια εκδοτική δομή χρησιμοποιεί η ΕΑΛΕ για την έκδοση της εφημερίδας "Αεραθλητικά Νέα". Από πλευράς ύλης, μεγάλη είναι η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Πικρού (τότε ειδικού γραμματέως της ΕΑΛΕ).

Το 1982 ο Κ. Πικρός αναλαμβάνει την σύνταξη της εφημερίδας. Με την πείρα του από την συνεργασία με την "Αθλητική Αεροπορία" της Αερολέσχης Πειραιώς προχωράει σε αλλαγή του τρόπου εκτυπώσεως. Από το πρώτο φύλλο του 1983 η εφημερίδα αλλάζει μορφή και εκτυπώνεται πλέον με την μέθοδο της φωτοστοιχειοθεσίας. Η εφημερίδα με την νέα μορφή χρειάζεται και νέα επικεφαλίδα. Ο Πικρός ξανασχεδιάζει τα σύμβολα των αεραθλημάτων που χρησιμοποιούσε η Γερμανική Αερολέσχη (Deutscher Aero Club). Τα σχήματα αυτά τον ακολουθούν όταν αργότερα (το 1986) εκδίδει τον "Αεραθλητισμό" και τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Άλλος νεοτερισμός που εισάγεται στα "Αεραθλητικά νέα" είναι το αεροπορικό ευθυμογράφημα, που είναι κάτι σπανιότατο στον αεροπορικό τύπο. Εισάγεται ο θεσμός "ένα ευθυμογράφημα σε κάθε τεύχος" που διατηρείται αργότερα και στον "Αεραθλητισμό".

Τα ευθυμογραφήματα αυτά θα συγκεντρωθούν στο βιβλίο "Ιπτάμενα ευθυμογραφήματα" και θα εκδοθούν από τον Κώστα Πικρό το 2011.

Το 1984 οι Κ. Βαλαβάνης και Κ. Πικρός δεν ξαναθέτουν υποψηφιότητα για εκλογή τους στο ΔΣ της ΕΑΛΕ. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Αερολέσχης δεν συνεχίζει την έκδοση των "Αεραθλητικών Νέων".

Συνολικά κυκλοφόρησαν 12 φύλλα της εφημερίδας: 5 φύλλα το 1981, 4 φύλλα το 1982 και 3 φύλλα το 1983

PhotoID: 1365Hits: 1637ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
Timestamp: 17 February 2013 - 13:33:58