Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

SX-AFH | May 1970
SX-AFH CN: 18-3743 Constr.Year: NA
Type: Piper PA-11
Operator: ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΩΝ
Date: May 1970
Place: Over Volos Port

Την  δεκαετία του ΄60 οι ένοπλες δυνάμεις  παραχωρούν στις λιγοστές Aερολέσχες που υπάρχουν στην Ελλάδα έναν αριθμό αεροπλάνων τύπου Piper Cub. Ένα από αυτά είναι το SX-AFH  που καταλήγει στην  Αερολέσχη Αθηνών στις αρχές του 1970.


Το SX-AFH όπως όλα τα Ελληνικά, Piper Cub της εποχής εκείνης, ξεκίνησε την ιπτάμενη καριέρα του σαν L-18B στις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Αργότερα δόθηκε σαν στρατιωτική βοήθεια στον Ελληνικό Στρατό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην εναέριο παρατήρηση (ΕΠΑΡ).


Δυστυχώς για το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν είναι δυνατόν να βρεθούν ακριβή στοιχεία, μια και ο αριθμός κατασκευής (construction number) που εμφανίζεται, στην πραγματικότητα είναι ο αριθμός σειράς της ατράκτου σαν ανταλλακτικό. Πιθανότατα η άτρακτος του πρωτοτύπου να αντικαταστάθηκε με μια καινούργια, μετά από κάποιο συμβάν ή ατύχημα (στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ελλάδα). Το νούμερο κατασκευής 18-3743 ανήκει στο Piper Cub PA-18-135 με αμερικανικό νηολόγιο N1580P, που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και εδρεύει στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Έτσι ο πραγματικός αριθμός κατασκευής του SX-AFH παραμένει άγνωστος.


Το αεροπλάνο στις 13 Μαρτίου 1970 λαμβάνει το πολιτικό νηολόγιο από την ΥΠΑ και μπαίνει στο δυναμικό της Αερολέσχης Αθηνών, που το διαθέτει για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, στην εκπαίδευση νέων χειριστών, αλλά και για πτήσεις αναψυχής των πτυχιούχων πιλότων της Αερολέσχης.


Στην μεγάλη φωτογραφία το SX-AFH πετά σαν νούμερο ένα, σε σχηματισμού τριών Piper Cub, πάνω από το λιμάνι του Βόλου. Χείριστης ο Δημήτρης Κατσιμπόκης, εκπαιδευτής της Αερολέσχης Αθηνών. Πρόκειται για μια συμμετοχή της Aερολέσχης Αθηνών σε αεροπορικές εκδηλώσεις της τοπικής αερολέσχης, τον Μάιο του 1970.  Πίσω του το δεύτερο Piper Cub, SX-ADR. Στα δεξιά του σχηματισμού το τρίτο Cub με χειριστή τον Στέλιο Μαρτζούκο, επίσης εκπαιδευτή της Αερολέσχης Αθηνών και τον Γιάννη Κωνσταντακάτο, που εκτός από τις φωτογραφίες, μας έδωσε και τις πολύτιμες πληροφορίες, από αυτή την εκδήλωση.


Το αεροπλάνο αυτό ήταν μονίμως το κέντρο των πιπεράτων αστείων στο χώρο του αεροδρομίου, λόγω του τελευταίου γράμματος του νηολογίου του. Στο διεθνές φωνητικό αλφάβητο το γράμμα H προφέρεται Hotel. Έτσι δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μέλη της λέσχης γίνονταν μάρτυρες σπαρταριστών σκηνών.

Κάποιες φορές τύχαινε να εμφανιστεί στο Τατόι κάποια αιθέρια ύπαρξη, συνοδευόμενη από κάποιο μέλος της Αερολέσχης που είχε την πρόθεση να της δείξει την Αθήνα από ψηλά. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτής κανόνιζε ποιός θα πετάξει και με ποιό αεροπλάνο. Φώναζε δυνατά το όνομα του χειριστού και του επιβάτη, λέγοντας κατόπιν το τελευταίο γράμμα από το νηολόγιο του αεροπλάνου με το οποίο θα πέταγαν. Ο αθεόφοβος περίμενε πότε θα εμφανιστεί η καταλληλη στιγμή, που θα ακούν όλοι και προπάντων η καλεσμένη και τότε έλεγε δυνατά:


   -Παναγιώτη πάρε την κοπέλα και πηγαίνετε μια βόλτα με το HOTEL (τονίζοντας ιδιαιτέρως την λέξη HOTEL)

    -μην αργήσεις, περιμένουν και άλλοι που έχουν γραφτεί στη σειρά,

    -καμιά ωρίτσα είναι καλά; (έκανε την ερώτηση στο τέλος με νόημα)


Ο κάθε Παναγιώτης ένιωθε πολύ άβολα και άντε να εξηγήσει τα ανεξήγητα – νηολόγια και κουραφέξαλα.

Η κοπελίτσα που ήδη είχε μια νευρικότητα, που θα πέταγε με μικρό αεροπλάνο, τώρα την είχαν ζώσει τα μαύρα φίδια.


Όπως ήταν φυσικό όλοι οι παρόντες έσκαγαν στα γέλια, αλλά προσπαθούσαν διακριτικά να το κρύψουν, κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα.


Φυσικά στο τέλος λυνόταν η παρεξήγηση και το Κυριακάτικο πρωινό συνεχιζόταν με περισσότερο κέφι και καλή διάθεση για πτήσεις. Ο μόνος που δεν είχε χαμογελάσει διόλου, ήταν ο σοβαρός εκπαιδευτής, που έκανε πως δεν καταλάβαινε τι είχε συμβεί και ας είχε προκαλέσει τον “πανικό” και μάλιστα επίτηδες.


Το SX-AFH εμφανίζεται κανονικά στα μητρώα του έτους 2013, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, παρ ότι έχει να εμφανιστεί πολλά χρόνια στους Ελληνικούς ουρανούς. Ελπίζουμε να βρίσκεται κάπου και να εμφανιστεί ξανά στο μέλλον.

Timestamp: 04 August 2016 - 07:06:27