Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

SX-ATK | 2 August 2007
SX-ATK CN: 1800 Constr.Year: 1996
Type: Socata TB20 Trinidad
Operator: Αερολέσχη Πέτακας
Date: 2 August 2007
Place: "Dimitra" Airfield Kopaida, Greece

Το SX-ATK ξεκίνησε το ταξίδι του το Νοέμβριο του 1996, στο εργοστάσιο της Socata που βρίσκεται στην πόλη Tarbes στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Από το όνομα της πόλης η εταιρία έδωσε το χαρακτηριστικό ΤΒ σε όλα τα αεροπλάνα αυτής της οικογενείας.


Η Socata το 1996 ανήκε στον όμιλο Aerospatiale, την Γαλλική εταιρία που την δεκαετία του ’60 με το όνομα Sud Aviation συνεργάστηκε  με την British Aerospace Corporation (BAC) στην κατασκευή του Concorde.  


Το ΤΒ20 είναι ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο υψηλών επιδόσεων (High performance) σύμφωνα με την νομοθεσία, μια και φοράει κινητήρα 250 ίππων, έχει πρόπέλα μεταβλητού βήματος και ανασυρόμενο σύστημα προσγείωσης.


Στη μεγάλη φωτογραφία του Νίκου Οικονομόπουλου το βλέπουμε να πετά στις 2 Αυγούστου 2007, πάνω από την περιοχή Κωπαΐδας. Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για το SX-ΑΤΚ μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του HellasGA.


Το ΑΤΚ βγήκε από το εργοστάσιο με το  κόκκινο εργοστασιακό σχέδιο της Socata. Αγοράστηκε από τον πρώτο του ιδιοκτήτη το 1997 και ήρθε στην Ελλάδα.Το SX-ATK στο αεροδρόμιο “Ικαρος” στην περιοχή της Κοπαΐδας, στις 23 Οκτωβρίου 2005.


Το 2004 μεταπωλήθηκε, αλλά ευτυχώς έμεινε στην χώρα μας με το ίδιο νηολόγιο.  Ο νέος ιδιοκτήτης αποφασίζει το 2007 να περάσει μια μεγάλη συντήρηση, που εκτός των άλλων αναβαθμίζονται τα όργανα ναυτιλίας και επικοινωνίας, ενώ την ίδια στιγμή αλλάζει και ο χρωματισμός του αεροπλάνου στο πιο μοντέρνο μπλε και ασημί μοτίβο που έχει μέχρι σήμερα.Στo νέο cockpit του ΑΤΚ αναγνωρίζονται οι αναβαθμίσεις των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροπλάνου, ενώ στο δεξί χειριστήριο εξακολουθεί να υπάρχει το λογότυπο “Groupe Aerospatiale” κάτω από το Socata. Ένας μικρός φόρος τιμής στον αρχικό κατασκευαστή του αεροπλάνου.


Το SX-ATK όλα αυτά τα χρόνια έχει παραβρεθεί σε πολλές αεροπορικές επιδείξεις ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος και σε πολλές αεραθλητικές δραστηριότητες της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας. Σήμερα το SX-ATK είναι το αεροπλάνο της Αερολέσχης "Πέτακας" με έδρα την Αθήνα.

Timestamp: 08 March 2019 - 15:14:26