Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Βασίλειος Αποστ. Οικονόμου

Βασίλειος Αποστ. Οικονόμου

Γεννήθηκε στο χωριό Αιγές Αιγιαλείας το έτος 1933. Φοίτησε στο γυμνάσιο Δερβενίου Κορινθίας και αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο της νήσου Λέρου. Το Νοέμβριο του 1953 εισήλθε στην Σχολή Αεροπορίας/Τμήμα ΕΚΕΧ με την 13η σειρά και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1955 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπταμένου Γενικών Υπηρεσιών ως αρχηγός της σειράς του. Στην Πολεμική Αεροπορία υπηρέτησε αρχικά σε Μοίρες Αεροσκαφών Αναχαιτίσεως Ημέρας και Παντός Καιρού. Κατόπιν και για περισσότερα από 9 χρόνια, διετέλεσε εκπαιδευτής Αέρος και Εδάφους στην Σχολή Αεροπορίας. Πέταξε και αξιοποιήθηκε σε αεροσκάφη Harvard, T-33, F-86E, F-86D, F-4E, T-41, T-37 και Dakota, συμπληρώνοντας 6.500 ωρών πτήσεων.


Αποφοίτησε από τα σχολεία Επιχειρήσεων Αέρος/Εδάφους (ΕΚΕΑ/Ε), εκπαιδευτών πτήσεων (ΚΕΠ) και εδάφους, Σχολή Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ), Ατομικών Όπλων του ΝΑΤΟ στο Oberamergou της Γερμανίας και απέκτησε πτυχίο χειριστού Αεροσκαφών Πολιτικής Αεροπορίας (Εναερίων Γραμμών).


Υπηρέτησε ως Διευθυντής Επιχειρήσεων και Εκπαιδεύσεως στη Σχολή Αεροπορίας, στην 117ΠΜ ( Ανδραβίδα), επίσης στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ως μέλος της Ομάδας Πυρηνικής Σχεδιάσεως (NPG) του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες. Διετέλεσε Διοικητής στην 1η Μ.ΚΕΠ και στον 4ο Τομέα Αεραμύνης. Αποστρατεύθηκε το 1980 με το βαθμό του Ταξιάρχου. Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε διευθυντής και μέλος ΔΣ μεγάλης εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Μιλούσε Αγγλικά και φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Νυμφεύτηκε την Μαρία Δ. Τσώνου και απόκτησαν μία κόρη. 

Ο Ταξίαρχος (Ι) ε.α. Βασίλειος Οικονόμου απεβίωσε το 2007 στην Αθήνα.


Βιβλία του:

Με τα Φτερά του Ικάρου (2000) Για την συγγραφή του πρώτου μέρος του λευκώματος που αφορά στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, συνεργάστηκε με τους: Δημήτριο Δαμάσκο, Σωκράτη Σμυρνή και Χρήστο Φακίνο.


Σχολή Αεροπορίας Τμήμα ΕΚΕΧ (2003) σε συνεργασία, με τους  χειριστές αεροπλάνων Γεώργιο Λιακόπουλο, Σωκράτη Σμυρνή και Χρήστο Φακίνο.


Οι Μοίρες της Ερήμου (2004) σε συνεργασία, με τους  χειριστές αεροπλάνων Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Γεώργιο Πλειώνη και Υποπτέραρχο (Ι) ε.α. Παναγιώτη-Βαρδή Παπαδάκη.


Η πορεία προς την ενιαία Πολεμική Αεροπορία (2010) την έρευνα συνέχισε και ολοκλήρωσε ο υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτη-Βαρδή Παπαδάκη. 

Timestamp: 07 August 2014 - 19:51:03