Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Σωκράτης Σμυρνής

Σωκράτης Σμυρνής

Ο Σωκράτης Σμυρνής γιός του Τζανέτου και της Ιφιγένειας γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Λυνίτσαινα Ολυμπίας. Είναι το πρώτο παιδί στην πολυμελή τους οικογένεια, (3 κόρες και 2 γιοί). Τις εγκύκλιες σπουδές στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου και των πρώτων χρόνων μετά τον πόλεμο, τις ολοκλήρωσε στη Λυνίτσαινα και στη γειτονική Ανδρίτσαινα με την ιστορική βιβλιοθήκη, η οποία είχε αποτελέσει σημαντική πηγή αρωγής και βοήθειας. Το 1955 έγινε μαθητής της 18ης σειράς της Σχολή Αεροπορίας/Τμήμα ΕΚΕΧ, απ΄ όπου κι αποφοίτησε το 1957. Με το πέρας των βασικών του υποχρεώσεων στις Πολεμικές Μοίρες ως ιπτάμενος και την απόκτηση των πτυχίων χειριστού Πολιτικών Αεροπορικών Εταιριών, ακολούθησε τον τομέα της Αεράμυνας την οποία και υπηρέτησε, σε Επιχειρησιακές, Εκπαιδευτικές και Διοικητικές θέσεις όπως Ελεγκτής και Αρχιελεγκτής Αεροσκαφών, Αξιωματικός Εκπαιδεύσεως και Επιχειρήσεων, Διοικητής σε επτά μονάδες της δημιουργώντας εκ θεμελίων δύο εξ αυτών (το 2ο  Αεροπορικό κέντρο Ελέγχου Περιοχής στη Ριτσώνα Τανάγρας και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Προσωπικού Αεράμυνας στη Σχολή Αεροπορίας), υποδιευθυντής για 2,5 χρόνια στην Ομάδα Εκσυγχρονισμού της Αεράμυνας από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες (ACCS Air Command and Control System). Επικεφαλής Αποστολών σε Διασυμμαχικές Ομάδες Εργασίας και Συμβούλια, Πρόεδρος Επιτροπών Επιλογής Προσωπικού για την Αλλοδαπή, Διευθυντής Σώματος Αεράμυνας , Συμμετοχή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Πολεμικής Αεροπορίας "κρίσεων και Προαγωγών". Αποφοίτησε από διάφορα σχολεία και σχολές εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας. Δίδαξε στις σχολές ΠΑ και Εθνικής Άμυνας. Έχει τιμηθεί δύο φορές με ευαρέσκεια και μία φορά με έπαινο από την Πολεμική Αεροπορία. Αποστρατεύθηκε το 1990 με το Βαθμό του Υποπτεράρχου. Μετά την αποστρατεία του είναι τακτικός αρθογράφος σε περιοδικά κι εφημερίδες. Συγγράφει  βιβλία και συγχρόνως εκδίδει εφημερίδα του Συνδέσμου Αποδήμων της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Είναι παντρεμένος με την Ευδοκία Μουρλά από την Πάρο κι έχουν αποκτήσει ένα γιό.

βιβλία του:

Με τα Φτερά του Ικάρου (2000) Για την συγγραφή του πρώτου μέρος του λευκώματος που αφορά στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, συνεργάστηκε με τους: Δημήτριο Δαμάσκο, Βασίλειο Οικονόμου και Χρήστο Φακίνο.

Σχολή Αεροπορίας Τμήμα ΕΚΕΧ (2003) σε συνεργασία, με τους  χειριστές αεροπλάνων Γεώργιο Λιακόπουλο, Βασίλειο Οικονόμου και Χρήστο Φακίνο.

Timestamp: 21 November 2011 - 14:43:15