Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Ανδρέας Δ. Φραγκοπανάγος

Ανδρέας Δ. Φραγκοπανάγος

Ο Ανδρέας Φραγκοπανάγος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1931 στην Ανδραβίδα Ηλείας. Τον Φεβρουάριο του 1951 εισάγετε στην Σχολή Αεροπορίας τμήμα ΕΚΕΧ και παρακολουθεί την 4η σειρά και αποφοιτά το 1952, με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του στην Πολεμική Αεροπορία υπηρέτησε σαν χειριστής αεροσκαφών στην 335 Μοίρα Διώξεως (Spitfire), στην 337 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδισμού, στην 342 Μοίρα Αναχαίτισης και στην 341 Μοίρα Αναχαίτισης.


Από πολύ νωρίς (1957) επιλέγεται σαν χειρίστης του Ελληνικού Ακροβατικού Σμήνους, “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΟΓΑ” ενώ από τον Οκτώβριο του 1960 διατέλεσε για πολλά χρόνια Αρχηγός του Ακροβατικού Σμήνους, με το οποίο πραγματοποίησε σειρά επιδείξεων πάνω από όλες τις πόλεις της Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό, αποσπώντας τα πλέον κολακευτικά σχόλια, όχι μόνο από τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές αλλά και από τον διεθνή τύπο.


Στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του, ο Ανδρέας Φραγκοπανάγος υπηρέτησε με επιτυχία σε πολλές επιτελικές και επιχειρησιακές θέσεις μέχρι που αποστρατεύτηκε.


Για την δράση του στην Πολεμική Αεροπορία τιμήθηκε με πολλά παράσημα, μετάλλια και έτυχε τιμητικών διακρίσεων, τόσο από τις Ελληνικές, όσο και από τις ξένες αρχές. Μεταξύ αυτών διακρίνονται.


Χρυσούς Σταυρός του Φοίνικος

Χρυσούς Σταυρός του Γεωργίου του Α΄

Χρυσούς Σταυρός της Λεγεώνας της Τιμής, απονεμηθείς από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Στρατηγό Ντε Γκολ.

Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας

Διακριτικά Ιπταμένου Ιταλικής Δημοκρατίας και άλλα.


Ο Ανδρέας Φραγκοπανάγος απογειώθηκε για το τελευταίο του ταξίδι, στις 15 Ιανουαρίου 1990.


Βιβλία του

Το Ξεπέταγμα των Αετών 1991 (εξεδόθη με μέριμνα της Ελένης Φραγκοπανάγου)

Timestamp: 20 November 2013 - 11:13:41