Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Antoine de Saint-Exupery

Antoine de Saint-Exupery

Ο Antoine-Jean-Baptiste-Marie-Roger de Saint-Exupery όπως είναι ολόκληρο το όνομά του  γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1900. Οι αριστοκρατικές ρίζες της οικογένειάς του χάνονται στον 5ο μ.χ. αιώνα.

Ο Γάλλος συγγραφέας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το βιβλίο του “Ο Μικρός Πρίγκιπας” που έγραψε το 1943 και μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες.  Εν τούτοις το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το αφιέρωσε στην Αεροπλοΐα.

Πιλότος μικρών αεροπλάνων, δοκιμαστής σε υδροπλάνα, δημιουργός της πρώτης Γαλλικής αεροπορικής εταιρίας, της μετέπειτα Aeropostal που τελικά αφού συγχωνεύθηκε με άλλες Γαλλικές αεροπορικές εταιρίες, δημιουργήθηκε η Air France το 1933.


Μέχρι την έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ο Antoine de Saint-Exupery είχε ήδη πετάξει επαγγελματικά, στην Ευρώπη την Αφρική και την Νότιο Αμερική, είχε πάρει μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας. Το 1940 η Γαλλική κυβέρνηση το παρασημοφορεί με τον πολεμικό σταυρό (Croix de guerre).

Το 1943 ακολουθεί από την Αμερική, μια στρατιωτική φάλαγγα που έχει προορισμό το Αλγέρι. Σκοπός του να πολεμήσει με το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις.


Ο Saint-Exupery προάγεται στον βαθμό του επισμηναγού. Είναι ήδη 43 ετών, δηλαδή οκτώ χρόνια μεγαλύτερος από το όριο ηλικίας, που επιτρέπεται σε κάποιον πιλότο να πετάξει καταδιωκτικά. Μετά από πολλές αναφορές κατορθώνει να λάβει την έγκριση με την παρέμβαση του στρατηγού Dwight Eisenhower.

Τοποθετείται σε σμήνος αεροπλάνων P-38 Lightning. Το Ρ-38 είναι το πιο προηγμένο αεροπλάνο της εποχής, με  υψηλές επιδόσεις και με μεγάλες απαιτήσεις. Περνά ειδική εκπαίδευση επτά εβδομάδων, πριν κάνει την πρώτη του έξοδο με αυτό το αεροπλάνο.

Στην δεύτερη επιχειρησιακή του αποστολή το αεροπλάνο καταστρέφεται λόγο κράτησης του ενός από τους δυο κινητήρες που διέθετε. Ο Saint-Exupery παραμένει στο έδαφος για οκτώ μήνες, επανέρχεται  στις πτήσεις μετά την παρέμβαση του στρατηγού Ira Eaker, αναπληρωτή Διοικητή των Αμερικανικών Αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης.


Η τελευταία αποστολή που ανατέθηκε στον επισμηναγό Antoine de Saint-Exupery είναι η φωτογράφιση για την συλλογή πληροφοριών των Γερμανικών κινήσεων στρατευμάτων, γύρω από την κοιλάδα του Ροδανού, πριν την συμμαχική απόβαση στην Νότια Γαλλία με το όνομα Dragoon.

Παρ ότι είχε επανενταχτεί στην Μοίρα με την πρόβλεψη για πέντε αποστολές, στις 31 Ιουλίου 1944 απογειώθηκε από ένα αεροδρόμιο της Κορσικής, με ένα μη οπλισμένο P-38 Lightning για την ένατη αποστολή του. Οι ώρες περνούσαν και ο Saint-Exupery δεν έκανε την εμφάνισή του, οι συνάδελφοί του άρχισαν να ανησυχούν σοβαρά. Η πτήση είχε εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Η εξαφάνιση του διασήμου συγγραφέα έλαβε διαστάσεις στον τύπο με συνεχιζόμενα δημοσιεύματα, στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων πολλών χωρών. Μετά την δημοσιοποίηση της εξαφάνισης, μια Γαλλίδα ανέφερε την πτώση ενός αεροπλάνου στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Carqueiranne δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Τουλόν, το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου. Αρκετές μέρες αργότερα βρέθηκε σωρός που φορούσε Γαλλική στολή ιπταμένου νότια της Μασσαλίας, που όμως δεν μπορούσε να αναγνωρισθεί. Η σωρός ενταφιάζεται στο κοιμητήριο του Carqueiranne τον Σεπτέμβριο του 1944.


Τα χρόνια περνούσαν και το μυστήριο της εξαφάνισης του συγγραφέα παρέμενε άλυτο.


Το 1998 ένα ψαράς ανασύρει στα δίχτυα του, μια μεταλλική ταυτότητα με το όνομα του Antoine de Saint-Exupery, το όνομα της γυναίκας του συγγραφέα,  Consuelo και το όνομα των εκδοτών του Reynal & Hitchcock, μαζί με ένα κομμάτι υφάσματος (υποθέτουν ότι προέρχεται από την στολή του κατόχου).Το 2002 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μασσαλίας βρέθηκαν τα απομεινάρια ενός P-38 και ανασύρεται ένα σκέλος προσγείωσης.


Το 2004 η Γαλλική πολεμική αεροπορία και ο τομέας υποβρύχιας αρχαιολογίας της Γαλλίας , επιβεβαιώνουν, ότι πρόκειται για P-38 Lightning F-5B, το αναγνωριστικό αεροπλάνο του Saint-Exupery.


Τα λίγα κομμάτια που ανασύρθηκαν από τον βυθό μετά από τόσα χρόνια μέσα στο νερό, παραδόθηκαν στο Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος, στο αεροδρόμιο Le Bourget των Παρισίων, όπου και βρίσκονται σήμερα.


Η Γαλλία αλλά και ολόκληρος ο κόσμος τίμησε τον Antoine de Saint-Exupery δίνοντας το όνομά του σε δρόμους και πλατείες. Το Γαλλικό αεροδρόμιο Λυών-Satolas, το 2000 μετονομάστηκε σε  Lyon-Saint Exupery. Το 1993 η Γαλλία αποφασίζει το χαρτονόμισμα των 50 γαλλικών φράγκων να έχει τυπωμένη την μορφή του Saint Exupery. Το χαρτονόμισμα παρέμεινε στην κυκλοφορία μέχρι την αντικατάσταση του Γαλλικού φράγκου από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2002.Το πρόσωπο του Antoine de Saint-Exupery έχει εμφανιστεί σε γραμματόσημα πολλών χωρών, με εξέχοντα αυτά της Γαλλίας των εκδόσεων του 1948 του 1970 και του 2000.Τα βιβλία που έγραψε ο αεροπόρος Antoine de Saint-Exupery είναι:

L’ Aviateur (1926)

Courrier Sud (1929). Το βιβλίο γυρίστηκε σε φιλμ στην Γαλλία

Vol de nuit (1931). Κερδίζει το Γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας για το 1931. Επίσης γυρίστηκε ταινία για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στην Γαλλία και την Αγγλία.

Terre des hommes (1939). Κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, για το έτος 1939. Ταυτόχρονα εκδίδεται στην Αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Wind, Sand and Stars και κερδίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες το Εθνικό βραβείο λογοτεχνίας για το 1939.

Pilote de guerre (1942). Κερδίζει το λογοτεχνικό βραβείο της Εθνικής Αερολέσχης της Γαλλίας, ενώ μεταφράζεται άμεσα στην  αγγλική γλώσσα με τίτλο “Flight to Arras”  

Le petit prince (1943). Το βιβλίο εκδόθηκε στην Γαλλία μετά το θάνατό του. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από 250 γλώσσες και διαλέκτους. Είναι το τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στον κόσμο. Έχει μεταφερθεί στην οθόνη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε πολλές γλώσσες. Σήμερα εξακολουθεί να πουλά δυο εκατομμύρια βιβλία το χρόνο.

Lettre a un otage (1944) εκδίδεται μετά θάνατον και ταυτόχρονα κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα με τίτλο “Letter to a Hostage”


Στην Ελληνική γλώσσα έχουν εκδοθεί από διαφόρους εκδοτικού οίκους τα βιβλία:

Η Γη των Ανθρώπων (1967) εκδόσεις Γαλαξίας

Νυχτερινή Πτήση (1969) εκδόσεις Γαλαξία

Νυκτερινή Πτήση (1984, 1986, 2015) εκδόσεις Ψυχογιός

Η Γη των Ανθρώπων (1985) εκδόσεις Ψυχογιός

Ταχυδρομείο του Νότου (1986) εκδόσεις Λυχνάρι

Η Γή των Ανθρώπων (1989) εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Πολεμικός Πιλότος (1996, 2015) εκδόσεις Ψυχογιός

Το Κάστρο (1999) εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Γράμμα σ’ έναν όμηρο (2011)  εκδόσεις Πατάκης

Ο Μικρός Πρίγκιπας στην Ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει κατά καιρούς από πολλούς εκδοτικούς οίκους, ενώ έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα σαν θεατρική παράσταση για παιδιά. 


Ο Μικρός Πρίγκηπας επίσης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, σαν ψηφιακή προβολή 20 λεπτών στο πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Timestamp: 18 February 2015 - 17:03:35