Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT
Πρώτη έκδοση: 2014ISBN: 978-618-813-76-08
Εκδόσεις: Eagle Aviation
Συγγραφέας: Ομαδική συγγραφή

21 x 29 εκ. 330 σελίδες


Η zωή και η επιχειρησιακή δράση των ελληνικής καταγωγής πιλότων καταδιωκτικών με την USAAF και την RAF 1940-1945.


Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2014 και αφορά στην ζωή και στην  επιχειρησιακή δράση των πιλότων καταδιωκτικών, που πέταξαν με την USAAF και την RAF από το 1940 μέχρι το 1945. Την συγγραφική ομάδα αποτελούν οι Δημήτριος Βασιλόπουλος, Κυριάκος Παλουλιάν και Γεώργιος Χαλκιαδόπουλος


Το θέμα και ο τίτλος της έκδοσης, είναι γνωστό από τα άρθρα με τον ίδιο τίτλο, που έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό αεροπορικό τύπο στο παρελθόν και που υπόγραφε ο Κυριάκος Παλουλιάν. 


Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, καθώς και ο περιορισμένος χώρος των περιοδικών έκανε τους συγγραφείς  να αποφασίσουν την συγγραφή αυτού του βιβλίου. Το βιβλίο γράφτηκε μετά από νέες έρευνες της συγγραφικής ομάδος και δεν αποτελεί συλλογή των ήδη δημοσιευμένων άρθρων.


Η έκδοση ασχολείται με την ζωή 10 Ελλήνων που πέταξαν με τα συμμαχικά αεροπλάνα κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
1. FRANK "FREE GREEK" ZAVAKOS

2. NICHOLAS D. SINTETOS

3. SPIROS "THE FLYING GREEK" PISANOS

4. ROBERT "SMOKEY" VRILAKAS

5. ARTHUR "ELMER" SUGAS

6. HARRY "GREEK" CORONIOS

7. ATLEE "MAD PAPPY" MANTHOS

8. PHILIP SAVIDES

9. JOHN LOLOS

10.SPIROS "SPIKE" KARAVEDAS


Τα κείμενα των οποίων την εγκυρότητα εγγυώνται τα ονόματα της συγγραφικής ομάδος, συνοδεύονται από  435 φωτογραφίες, 48 πλάγιες όψεις του Γάλλου Bertrand Brown (που υπογράφει με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Gaetan Marie), 11 ψηφιακούς πίνακες, 4 ελαιογραφίες καθώς και πίνακες καταρρίψεων.
Το βιβλίο είναι στην ελληνική γλώσσα ενώ τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες και τις πλάγιες όψεις των αεροπλάνων είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.


Την έκδοση προλογίζει ο Σμηναγός Δημήτριος Βογιατζής, ιστορικός του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας στην Δεκέλεια και ο Ελληνοαμερικανός Υποδιοικητής της Αμερικάνικης Μονάδος Διευκόλυνσης στην Σούδα Αντιπλοίαρχος (CDR) του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Demetries Grimes.


Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, στο σημείωμα των συγγραφέων διαβάζουμε:

“H ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό, σε σχέση με την αντίστοιχη ιστορία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Η ιστορία όμως των εκατοντάδων Ελληνικής καταγωγής πιλότων, στις τάξεις των συμμαχικών αεροποριών, όπως της USAAF και της RAF παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, πέραν ελαχιστότατων εξαιρέσεων. Το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζει τη δράση δέκα πιλότων που τίμησαν όχι μόνο την πατρίδα στην οποία γεννήθηκαν αλλά και την πατρίδα των προγόνων τους, έχοντας πλήρη συνείδηση της Ελληνικότητας της καταγωγής τους. Οι συγγραφείς φιλοδοξούν ότι ο συγκεκριμένος τόμος είναι μόνο η αρχή, προκειμένου όλοι αυτοί οι ήρωες να καταγραφούν και να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Ευχή τους είναι, η ζωή και η δράση τους να εμπνεύσουν τις επόμενες γενεές και ειδικότερα τους νυν και μελλοντικούς Έλληνες πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας”


Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Στέλιου Λουμάκη, που δυστυχώς έφυγε νωρίς. Ο Στέλιος Λουμάκης ήταν εξαίρετος άνθρωπος και αεροπόρος. Τυχεροί όσοι τον γνώρισαν και εργάστηκαν μαζί του. Αυτή η ενέργεια των συγγραφέων αποδεικνύει τη φιλότιμη προσπάθεια που κάνουν, για να μην ξεχαστούν πρόσωπα και καταστάσεις, με το πέρασμα του χρόνου.


ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT B (2018)

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT Γ (2021)

Timestamp: 01 October 2021 - 15:43:24