Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ, Ο ΤΡΕΛΟΚΑΜΠΕΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ, Ο ΤΡΕΛΟΚΑΜΠΕΡΟΣ
Πρώτη έκδοση: 2014ISBN: 978-960-93-5593-3
Εκδόσεις: Ιδιωτική Έκδοση
Συγγραφέας: Αντιγόνη Καμπέρου

17 x 24 εκ. 307 σελίδες


Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου.


Το βιβλίο είναι ιστορικό αφήγημα γραμμένο από την τρίτη ανιψιά του Δημητρίου Καμπέρου, Την έκδοση προλογίζει ο ανεμοπόρος και μαθητής του αείμνηστου Αεροπόρου, 94 ετών σήμερα Αλέξανδρος Αυδής.


Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) ξαναπετάει με τα φτερά αυτού του βιβλίου. Υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος, θρύλος για τα κατορθώματα του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Η μόνη του “τρέλα” ήταν η περιφρόνηση του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες. Με ενθουσιασμό και τόλμη, ο “τρελο-Καμπέρος” έσπασε τα ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίνδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα του μαγεμένου πλήθους, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση ”τρελοκαμπέρο” που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ασυγκράτητο και ατρόμητο.


Ο Πειραιώτης αεροπόρος μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα - Φάληρο. Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό ρίχνοντας βόμβες χειρός μετατρέποντας το σε βομβαρδιστικό. Επικίνδυνα ακροβατικά σηματοδότησαν τον ατίθασο χαρακτήρα του, το ακούραστο πνεύμα, την εργατικότητα του, και το πηγαίο του χιούμορ. Λες και έδινε ζωή σ΄ αυτό το “συρματέμιο πουλί”. Άνθρωπος και αεροπλάνο γίνονταν ένα και έσκιζαν τους αιθέρες προκαλώντας θαυμασμό και δέος!  

Τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για την προσήλωση του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του Έλληνα ακόμη και στις δύσκολες ώρες...Το βιβλίο παρουσιάστηκε επισήμως, στις 5 Νοεμβρίου 2014 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του αεροπορικού κοινού, προερχόμενο όχι μόνο από τον χώρο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και από τον χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και τον χώρο του Αεραθλητισμού. Ανάμεσά τους ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Παπανικολάου, ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ευστράτιος Σκλήρης,  ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης (πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων), ο υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης – Βαρδής Παπαδάκης, ο υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Δημήτριος Λαζάρου (πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας), ο υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Μάρκος Μάστρακας, ο αντισμήναρχος (Ι) Παντελής Βατάκης  (Διοικητής 360 ΜΕΑ), ο καθηγητής Ιστορίας της Σχολής Ικάρων Δρ. Κωνσταντίνος  Λαγός. Ενώ παρευρέθη και εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Ευαγγέλου Τουρνά. Εξαιρετικά έντονο ήταν φυσικά το ενδιαφέρον των ιστορικών ερευνητών του αεροπορικού αντικείμενου.


Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο Δρ. Θεόδωρος Κατσικάρος. Για το βιβλίο, την συγγραφέα και το θρυλικό πρόσωπο του Δημητρίου Καμπέρου, μίλησαν κατά σειράν, οι Γεώργιος Αυλωνίτης αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,  ο Δρ. Αλέξης Καρυτινός, Ιστορικός και ο Ακριβός Τσολάκης αντισμήναρχος (Ι) ε.α. τέως Κυβερνήτης Ολυμπιακής Αεροπορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Διερευνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων, επί σειρά ετών.
Στην είσοδο του Μουσείου παρουσιάστηκε έκθεση προσωπικών αντικειμένων του αεροπόρου Δημητρίου Καμπέρου, με προεξέχοντα εκθέματα την επίσημη στολή του καθώς και  την δερμάτινη στολή πτήσεων.

Timestamp: 07 January 2015 - 12:34:12