Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ
ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ
Πρώτη έκδοση: 2015ISBN: 978-618-03-0349-0
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας: Ηλίας Μαγκλίνης

14 x 21 εκ. 464 σελίδες


"Στον ύπνο του έβλεπε ότι πετούσε.

Ονειρευόταν εναέριες πτήσεις μέσα σε νέφη διάτρητα από τις ακτίνες του ήλιου, μα κι όταν ξυπνούσε, νωρίς, με το λυκαυγές, στο άκουσμα του μονότονου βόμβου της έλικας - που στ΄ αυτιά του ήταν η πιο γλυκιά μελωδία -, στη θέα των αεροπλάνων που πετούσαν πάνω από την πόλη με τους καταρράκτες κατευθυνόμενα προς το Βέρμιο, φανταζόταν ότι βρίσκεται μέσα σ΄ ένα από αυτά τα ελικοφόρα αναγνωριστικά φανταζόταν ότι το επόμενο βήμα του θα ήταν το τελευταίο πάνω στη γη.

Το όνειρο είχε απλώσει ρίζες βαθιά μέσα του από πολύ νωρίς, όμως ήταν λες και η γη δεν τον άφηνε να πετάξει."Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:


Η Πρωινή γαλήνη είναι η ιστορία ενός άνδρα που προσπαθεί να ξεπεράσει τη μοίρα του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά αναζητώντας τον βαθύτερο εαυτό του. Είναι μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από την Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια.


Η Πρωινή γαλήνη είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στην δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου, εξωτικού πολέμου στην άλλη άκρη της υδρογείου, σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του αποκαλούν “Χώρα της Πρωινής Γαλήνης”…  Ο συγγραφέας στο σημείωμά του γράφει:


Η ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, δηλαδή προϊόν μυθοπλασίας. Μολονότι εμπνέεται και βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα, σε ό,τι αφορά τους βασικούς χαρακτήρες είναι όλοι τους επινοημένοι.


Οφείλω πολλά στις συζητήσεις και ανταλλαγές αλληλογραφίας που είχα από το 2001 έως το 2013 με Έλληνες και Αμερικανούς βετεράνους του πολέμου της Κορέας, τόσο της Αεροπορίας όσο και του Στρατού, καθώς επίσης στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας για την πολύτιμη βοήθειά του στην συμμετοχή μου τρεις φορές (2005, 2010, 2013) στο πρόγραμμα επίσκεψης συγγενών και βετεράνων στη Δημοκρατία της Κορέας που διοργανώνει η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας.


Οφειλές, επίσης, στην Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και στην Υπηρεσία Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.


Πολλά οφείλω βεβαίως και στις συζητήσεις που είχα με Έλληνες βετεράνους αεροπόρους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του εμφυλίου και της Κορέας, κυρίως όμως στους αποφοιτήσαντες της 19ης, 21ης και 22ης Σειράς της Σχολής Ικάρων. Ένας από τους Ίκαρους της 22ης Σειράς ήταν και ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Ν. Μαγκλίνης (1929-2004), αντισμήναρχος (Ι) ε.α., βετεράνος της Κορέας και των αποστολών στο Κονγκό.


Για την αποτύπωση των σκηνών της Έδεσσας του ΄40 βασική έμπνευση υπήρξαν τα έξοχα Πεζογραφήματα του Μάρκου Μέσκου, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.


Τέλος για την βαθύτερη και ουσιαστικότερη κατανόηση της επιστημονικής παρατήρησης των νεφών οφείλω πολλά στην εξής εκπληκτική έκδοση:

GavinPretor-Pinney, Οδηγός του ανέμελου παρατηρητή των νεφών, μτφρ. Μαρία Αριάδνη Αλαβάνου, εκδόσεις Κέδρος, 2009.


Πρώτος όμως μου μίλησε για την μαγεία και την επιστήμη των νεφών ο αδελφός μου Νίκος, ιπτάμενος χειριστής στην Ολυμπιακή Αεροπορία επί είκοσι πέντε έτη.

Timestamp: 29 December 2015 - 18:11:36