Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕΡΟΣ - ΕΔΑΦΟΥΣ
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕΡΟΣ - ΕΔΑΦΟΥΣ
Πρώτη έκδοση: 1953ISBN: ΝΑ
Εκδόσεις: Γενικόν Επιτελείον Εθνικής Αμύνης
Συγγραφέας: ΝΑ

14 x 20 εκ. 96 σελίδες  


Το εγχειρίδιο είναι ίσως η πρώτη προσπάθεια τυποποίησης  της συνεργασία στου Στρατού Ξηράς με την Πολεμική Αεροπορία σε κοινό τρόπο σκέψης και δράσης.


Από τον τίτλο "Προσωρινόν" γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για μια μεγάλη ανάγκη που πρέπει να καλυφτεί άμεσα, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το καλλίτερο.


Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή μόλις είχε βγει από έναν παγκόσμιο και έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Πολεμική Αεροπορία από τα προπολεμικά Πολωνικά, ελικοφόρα PZL-24 έπρεπε να μεταπηδήσει στα νέα Αμερικανικά, αεριωθούμενα μαχητικά καθώς και να αλλάξει την λειτουργία της από την Αγγλική στην Αμερικανική νοοτροπία και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.


Η προσωρινή αυτή έκδοση με συνεργασία των δυο εμπλεκόμενων Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μέρος μια μεγαλύτερης σειράς εκδόσεων που καλύπτουν το ευαίσθητο αντικείμενο της συνεργασίας δυο διαφορετικών Επιτελείων.


Ο Αντισμήναρχος (Ι) ε.α. Νικόλαος Αθ. Πάνου στο βιβλίο του, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (1966) αφιερώνει μεγάλο μέρος της έκδοσης, στο "Δόγμα συνεργασίας Στρατού – Αεροπορίας", αντικείμενο στο οποίο εργάστηκε επί σειρά ετών.


Άλλες παρόμοιες εκδόσεις:

Προσωρινός κανονισμός Ενεργού Αεραμύνης (1953)

Timestamp: 04 March 2017 - 11:16:30