Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΤΡΑ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΤΡΑ
Πρώτη έκδοση: 1961ISBN: ΝΑ
Εκδόσεις: Ελληνοσοβιετικός Σύνδεσμος
Συγγραφέας: Γιούρι Γκαγκάριν

15 x 22 εκ. 166 σελίδες  


Τα κατορθώματα των Σοβιετικών Κοσμοναυτών και των Αμερικανών Αστροναυτών, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60, ήταν στο προσκήνιο. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν προ των πυλών οι δυο κυρίαρχες χώρες είχαν αποδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου αγώνα εντυπώσεων με αιχμή τις διαστημικές πτήσεις.


Ο αγώνας ενάντια στον χρόνο είχε αρχίσει νωρίτερα όταν οι Σοβιετικοί έστειλαν στο διάστημα τον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ, ο οποίος πέρναγε κάθε μιάμιση  ώρα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η αμερικανική NASA με γρήγορα βήματα ετοιμάζεται να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα. Η πτήση έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 1961. Οι Σοβιετικοί δεν δίνουν καμιά πληροφορία για τα δικά τους προγράμματα. Η σιγή είναι απόλυτη μέχρι το μεσημέρι της 12ης Απριλίου 1961 που ενημερώνεται ολόκληρος ο πλανήτης ότι η Σοβιετική Ένωση είχε στείλει με επιτυχία στο Διάστημα τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν ο οποίος μέσα σε 1 και 48 λεπτά εκτέλεσε μια ολόκληρη περιστροφή γύρω από τη Γή. Η Σοβιετική Ένωση είχε προηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 23 ημέρες. 


Ο αγώνας για την Παγκόσμια επικράτηση των εντυπώσεων είναι σκληρός και επιστρατεύονται όλα τα μέσα. Έτσι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς εκτυπώνεται και κυκλοφορεί στην Ελληνική γλώσσα η αυτοβιογραφία του Γιούρι Γκαγκάριν σε 3.000 αντίτυπα.


Την μετάφραση στην ελληνική γλώσσα υπογράφει ο Λάμπρος Δ. Σεκλειζιώτης, ενώ την εκτύπωση ανέλαβε το τυπογραφείο Ε.Μ, Παλαμάρη και Γρ. Κοθρογιάννη, για λογαριασμό του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου.


Ο συγγραφέας στις τελευταίες σελίδες της αυτοβιογραφίας του γράφει “Μου αρέσει η πτήση. Θέλω να πετάξω στην Αφροδίτη και τον Άρη”.  Ο Γιούρι Γκαγκάριν έκανε την τελευταία του πτήση λίγα χρόνια αργότερα στις 27 Μαρτίου 1968 με ένα MiG-15, όταν έχασε την  ζωή του στην περιοχή Novosyolovo της Ρωσίας. Ήταν 34 ετών και ήρωας την Σοβιετικής Ένωσης.

Timestamp: 24 June 2019 - 22:25:36