Καλώς ήλθατε στο aerodata.gr, την πιο πλήρη ελληνική αεροπορική εγκυκλοπαίδεια στο Internet.

Η 22α ΣΕΙΡΑ ΙΚΑΡΩΝ
Η 22α ΣΕΙΡΑ ΙΚΑΡΩΝ
Πρώτη έκδοση: 2007ISBN: 978-960-87026-4-Χ
Εκδόσεις: Ιδιωτική Έκδοση
Συγγραφέας: Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης

17 x 24 εκ. 186 σελίδες


Είναι το δεύτερο βιβλίο του Αντιπτεράρχου ε.α. Φωκίωνος Φωτιάδη Νεγρεπόντη, μετά το ιστορικό πόνημα "ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ 40 ΣΕΙΡΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ"  της Σχολής Ικάρων.  Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον ίδιο και αφορά στην ιστορία της 22ας Σειράς της Σχολής Ικάρων.
Περιλαμβάνει την περίοδο από τις αρχές του 1948 που εξεδόθη η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους υποψηφίους Ικάρους της 22ας Σειράς, έως το τέλος του 2006 οπότε έχουμε την τελευταία καταγραφή ημερομηνίας πριν την έκδοση του βιβλίου το 2007. 

Είναι η ιστορική παράθεση των γεγονότων που αφορούν σε μια από τις πιο πολυπληθείς σειρές της Σχολής Ικάρων. Η χρονική στιγμή υποχρέωσε την Πολεμική Αεροπορία να υπερβεί τον εαυτό της από πλευράς οργάνωσης αλλά και πόρων. Η 22α Σειρά τελικά έκλεισε με 97 ονόματα που απαρτίζουν την σειρά επιτυχίας παρ’ ότι η προκήρυξη τις 3ης Ιουλίου 1948 αφορούσε μόνο 60 εισακτέους.  
Στο βιβλίο υπάρχουν εξαιρετικές λεπτομέρειες από την μετάβαση των υποψηφίων από την πολιτική ζωή στην Στρατιωτική και ειδικά εντός της Σχολής Ικάρων. Μεγάλο βοήθημα για τον ερευνητή του μέλλοντος αφορά το δεύτερο τμήμα του βιβλίου που παραθέτει το βιογραφικό ενός έκαστου των εισακτέων.

Πρόκειται για μια παραδειγματική έκδοση που θα ήταν άριστο, εάν μπορούσε να επεκταθεί και στις υπόλοιπες σειρές τις Πολεμικής Αεροπορίας, πριν χαθούν οι άνθρωποι που …έγραψαν την ιστορία.

Ο συγγραφέας μεταξύ των άλλων ευχαριστεί τον Αρχηγό ΓΕΑ Πτέραρχο Γεώργιο Αυλωνίτη, καθώς και τον Πτέραρχο Παναγιώτη – Βαρδή Παπαδάκη (26η Σειρά Ικάρων) για την παραχώρηση πολλών φωτογραφιών προς ολοκλήρωση του λευκώματος. Μια εξ αυτών είναι η σπάνια φωτογραφία του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ικάρων (φωτογραφία του εξωφύλλου) της εποχής εκείνης. Κτήριο που δυστυχώς κατέρρευσε στον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.

Το βιβλίο είναι γραμμένο εις απλή καθαρεύουσα χρησιμοποιώντας όλα τα πνεύματα και τους τόνους.
Timestamp: 15 February 2024 - 16:07:54